Лидерът на ИД може би е ранен при въздушна атака


Лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) – Абу Бакр ал Багдади, може би е бил ранен при въздушен удар. Такава информация се появи от служители на иракските власти, пожелали анонимност, и държавната телевизия, цитирани от АФП. Впоследствие тя бе потвърдена и от вътрешното министерство и министерството на […]

Лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) – Абу Бакр ал Багдади, може би е бил ранен при въздушен удар.

Такава информация се появи от служители на иракските власти, пожелали анонимност, и държавната телевизия, цитирани от АФП.

Впоследствие тя бе потвърдена и от вътрешното министерство и министерството на отбраната в Багдад. „Потвърдено е съобщението за раняването на Абу Бакр ал Багдади след въздушен удар на коалицията, нанесен по сграда в град Мосул, където през нощта в петък се е събрало висшето ръководство на групировката“, заяви иракският министър на отбраната Халед ал Обейди.

Канал „Ал Иракия“ разпространи аналогично съобщение на вътрешното министерство.

Няма данни колко сериозно е нараняването.

Вчера сателитният тв канал „Ал Арабия“, позовавайки се на местни племенни източници, също съобщи, че Ал Багдади е бил „тежко ранен“, но при въздушен удар, нанесен от антитерористичната коалиция начело със САЩ в околностите на град Каим (в провинция Анбар, на 550 км от Багдад) край границата със Сирия. Тв каналът се позовава и на депутата Мухамед ал Карбули, според когото авиацията на коалицията е нанесла удар по лидери на групировката, при който са загинали десетки хора, а много са били ранени.

След бомбардировката, твърди депутатът, активисти на ИД панически се опитвали да спасят оцелелите си другари, пренасяйки ги в местна болница. Според свидетелства на очевидци джихадистките главатари изхвърлили пациентите от болницата, за да освободят места за своите ранени, и призовали с високоговорители местното население да дойде в пунктовете за кръвопреливане.

Представители на Пентагона заявиха, че

нямат информация за такъв удар или за раняване на Ал Багдади.

По-рано беше съобщено, че американската авиация е унищожила автоколона от 10 бронирани коли на ИД, придвижваща се край иракския град Мосул. Според Централното командване на въоръжените сили на САЩ автоколоната вероятно е била свързана със среща между лидери на групировката.

Новинарския портал „Шафак нюз“ пък съобщи, че в резултат на удари на иракските ВВС западно от Багдад в събота вечерта е бил убит зам.-главатар на ИД с прякор Абу Хазифа ал Ямани.

Лидерът бил ликвидиран в района на град Фалуджа (провинция Анбар) – на 50 км от столицата. По данни на иракски военни източници операцията е била проведена в събота вечерта след получаване на оперативни данни за придвижване на колона от осем военни машини, в които се намирали редица лидери на ИД в този район. Иракските сухопътни сили там при подкрепа от авиацията унищожили конвоя на джихадистите.

Според други информации Ал Ямани, който отговарял за затвора във Фалуджа и е виновен за зверските убийства на десетки иракски войници, е само ранен.

При същия удар са били ликвидирани 27 терористи, включително 11 чуждестранни наемници, твърди порталът.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай