Лекарският съюз с иск срещу държавата за дискриминация


Още по темата Лекарите са готови за протест заради дефицита в болницитеПреди 7 дни Намалената такса за пенсионери струвала 1,4 млн. лв. на НЗОК за месец18.03.2014 Българският лекарски съюз (БЛС) е внесъл днес иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Това съобщиха от съсловната организация. Искът е поради решение на държавата да […]

Още по темата

  • Лекарите са готови за протест заради дефицита в болниците
    Преди 7 дни

  • Намалената такса за пенсионери струвала 1,4 млн. лв. на НЗОК за месец
    18.03.2014

Българският лекарски съюз (БЛС) е внесъл днес иск срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Това съобщиха от съсловната организация.

Искът е поради решение на държавата да въведе за няколко определени групи лица диференцирано, по-ниско заплащане на здравноосигурителната вноска спрямо останалите осигурени граждани.

Това е регламентирано с конкретна разпоредба, която постановява, че за осем групи лица осигурителната вноска се внася в размер, определен със закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за съответната година – върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Налице е пряка дискриминация по признак „трудово положение“ и „социален статус“, допълват от БЛС.

В иска на БЛС се изисква от Комисията да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито внасят всички останали работещи и работодатели.


VESTI.bg

Коментирай