Кунева: Присъединяването ни към Шенген е национална цел


Оценката за първите 100 дни на управление на кабинета е положителна. Това каза вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерския съвет. Днес четиримата вицепремиери отчитат свършеното от второто правителство „Борисов“ за първите 100 дни от управлението му. Същевременно премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за среща на евролидерите. „Правителството […]

Оценката за първите 100 дни на управление на кабинета е положителна.

Това каза вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова на пресконференция в Министерския съвет.

Днес четиримата вицепремиери отчитат свършеното от второто правителство „Борисов“ за първите 100 дни от управлението му. Същевременно премиерът Бойко Борисов е в Брюксел за среща на евролидерите.

„Правителството се справя с оперативните задачи, както и с поставените общи задачи на управлението“, посочи Бъчварова.

„Не трябва да пренебрегваме усещането за успокояване на политическата атмосфера и за дух на конструктивност при решаване на задачите. Предвидимостта и спокойствието са добрата основа, която ни дава възможност за стабилно управление и яснота на развитието“, допълни тя.

Бъчварова отбеляза, че

има атмосфера на конструктивност и добра съгласуваност с парламентарните групи,

които подкрепят кабинета.

„Общият стил на управление е да не се отлага решаването на проблемите. Правителството има ясно концепция какво иска да постигне. Започнати са широк фронт от реформи – в съдебната система в МВР, в здравеопазването, образованието, енергетиката, и в пенсионната система, като основата ни цел е да подобрим благосъстоянието на българските граждани“, каза Бъчварова.

Тя категорично опроверга внушенията за чистка сред администрацията.

„България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор на Европейския съюз и НАТО“,

отчете вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

По думите ѝ доказателство за това са няколко знакови визити само в рамките на месец – на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд.

Присъединяването на страната към Шенген се превърна във водеща национална цел,

посочи още Кунева.

Тя увери, че в следващите месеци ще бъдат активизирани усилията за убеждаване на партньорите относно значението, което има за България влизането в Шенгенското пространство. 

„Координационната работа никъде не е лека, но там, където успееш да я осъществяваш, се усилва в пъти ефективността на работата на всеки отделен сектор. Всяка администрация, не само българската, има възможност да се затваря. Трябва администрациите да си говорят“, обясни Кунева.

Тя определи първите 100 дни управление на правителството като успешни.

Кунева посочи, че част от успехите са приемането на амбициозна управленска програма за реформи.

„Създадохме основа за реформите в съдебната система, като подкрепихме стратегия за съдебната реформа“, категорична бе тя.

Кунева отбеляза, че е изградено доверие в рамките на управляващата коалиция, включително сблъсквайки се с политическите идеи и подходи.

„Намерихме голяма степен на единомислие, това ми помага да работя със самочувствие и да чувствам подкрепа в кабинета.

Имаме различия, но желанието да се правят реформи е видимо“,

каза на свой ред вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Въпреки решенията за общи съкращения в бюджета на страната, парите за социална политика тази година се увеличават с 200 млн. лв.“, допълни Калфин.  

„Първите две програми на България за новия оперативен период на ЕС, одобрени от Европейската комисия, са в социалната сфера – за развитие на човешки ресурси и за помощ на най-бедните“, подчерта вицепремиерът.

„С тези оперативни програми страната ще има 2,5 млрд. лева, на които да разчита за социална дейност през следващите няколко години. В политиката на доходите не минаваме без сериозни дискусии и съпротива, но вече има решение за увеличение на минималната работна заплата. С промените в нормативната база за семейно подпомагане на деца искаме да използваме парите за тази цел по-ефективно“, посочи Калфин.

„Промените в пенсионната система вървят при прозрачна атмосфера в диалог със социалните партньори и с партиите в парламента“, отчете Калфин.  

„Най-голямото предизвикателството пред правителството беше балансът

между осигуряването на стабилност и стартирането на ключови реформи. Не си позволихме да залитаме нито в едната, нито в другата посока, но стрелката по-често сочеше в посока стабилност, отколкото другаде“, коментира вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.


VESTI.bg

Коментирай