Кунева: Не прилагане, а налагане на законите със сила трябва


Попитахте ме за Михаил Миков и за Бойко Борисов. Ще се боря срещу тях на терена на 25-и МИР в София – това е в Банкя, в Люлин, Надежда, Овча купел, Красна поляна и т.н. Толкова по въпроса за коалициите, коментира Кунева. Не прилагане, а налагане на законите със сила е нужно, за да се […]

Попитахте ме за Михаил Миков и за Бойко Борисов. Ще се боря срещу тях на терена на 25-и МИР в София – това е в Банкя, в Люлин, Надежда, Овча купел, Красна поляна и т.н. Толкова по въпроса за коалициите, коментира Кунева.

Не прилагане, а налагане на законите със сила е нужно, за да се оправи ситуацията в страната. Когато веднъж сме преживяли трагедия, истинската задача е да не се допуска нова, а това става като се принудят всички да спазват правилата.

Това каза в „Шоуто на Слави“ лидерът на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок Меглена Кунева, която беше гост на предаването заедно с председателя на СДС Божидар Лукарски.

Случилото се не е съдба, а резултат от неспазване на правила, каза Кунева за трагедията в Горни Лом, отнела живота на 15 души, и подчерта, че РБ категорично ще възпира практиките на заобикаляне на законите.

Нека изчакаме неделя и не предпоставяме процесите, отговори Кунева на въпрос за коалиционната политика на РБ, като подчерта, че коалициите не са сделка, нито компромис.

По думите ѝ, Блокът е сложил „на масата“ реформи, от които няма да отстъпи – в съдебната система, въвеждане на електронните обществени поръчки при пълна прозрачност, недопускане до търгове на фирми, злоупотребили с публични средства, саниране на панелните сгради с прозрачни конкурси и равен достъп на малките фирми до тях, прекратяване на намесата на политици в съдебната система, борбата с корупцията.

За тези реформи трябва да се постигне голямо мнозинство, допълни Кунева и призова да се спре с преценката на политическите сили по това кой против кого е.

Ако благодарение на РБ в парламента се постигнат 4 или 5 смислени реформи, това ще е полезно за България, каза още тя, но от ГЕРБ по тези реформи една дума не сме чули.

По нито един от тези въпроси те отговор не са дали – за каква коалиция тогава говорите, попита Кунева сценаристите и добави, че и за ГЕРБ и останалите партии важи да спазват правилата или това да им бъде наложено със сила.

На въпрос дали РБ няма да е „златният пръст“ в следващия парламент, Кунева каза: Да не сте посмели да ме сравнявате с Волен Сидеров! Нито той, нито Янев някога са подписвали коалиционни споразумения за подкрепата на една или друга политическа сила в един или в друг парламент и са извън всякакви критерии за нормална политика.

Не са били нито в управлението, нито в опозиция прозрачно – те са били въздух, нищо. РБ е нещо съвсем друго и ще участва в парламентарния живот с ясни мотиви – и когато подкрепя, и когато е против, допълни още тя.

Представителите на РБ казаха, че у нас партиите разбират коалициите като политическо търгашество, докато Блокът като коалиционен съюз единствен повтаря модела на партньорство на ЕС.

Не сме в политиката, за да „дюдюкаме“ от последния ред на пленарната зала, а да участваме в управлението и да възпираме негативните практики, както и да налагаме правилата със сила, щом трябва, каза Кунева, а Лукарски добави, че Реформаторският блок не споделя олимпийския принцип просто за участие.

Минаха евроизборите и видяхте, че не сме се коалирали с ГЕРБ – нито преди, нито след това, както и обещахме, допълни той, а Кунева попита сценаристите дали ще са по-щастливи от коалиция БСП – ГЕРБ.

Тя припомни решението на „Движение България на гражданите“ да проведе вътрешен референдум по коалиционната политика с партии извън РБ и призова да се приложи същата процедури в партиите в Блока.

Попитахте ме за Михаил Миков и за Бойко Борисов. Ще се боря срещу тях на терена на 25-и МИР в София – това е в Банкя, в Люлин, Надежда, Овча купел, Красна поляна и т.н. Толкова по въпроса за коалициите, каза още Меглена Кунева на сценаристите.

Тя добави, че ще отговори на всички въпроси и ще поеме отговорност за всяка стъпка на РБ след изборите в неделя. Имам издържливостта от тук до края на света да не се поддавам на емоция и да задържа силната позиция на Блока, категорична бе тя.

Източник: Пресцентър на Движение България на гражданите    


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай