Кунева: Нашата сигурност минава през ЕС и НАТО


„България е сигурна държава, но допълни, че ще трябват много усилия, за да остане такава. Това каза пред Би Ти Ви силовият вицепремиер Меглена Кунева в коментар на терористичната атака срещу сатиричното издание „Шарли ебдо“ в Париж. „Хората в ДАНС и останалите служби, отговарящи за сигурността работят и в момента и си вършат работата. Те са […]

„България е сигурна държава, но допълни, че ще трябват много усилия, за да остане такава.

Това каза пред Би Ти Ви силовият вицепремиер Меглена Кунева в коментар на терористичната атака срещу сатиричното издание „Шарли ебдо“ в Париж.

„Хората в ДАНС и останалите служби, отговарящи за сигурността работят и в момента и си вършат работата. Те са в постоянен контакт с партньорите си. Искам ясно да заяви, че формулата за сигурността минава през ЕС и НАТО“, обясни Кунева.

„Заплахата за цяла Европа е заплаха и за България. Застрашени са демократични ценности като свободата на словото и това е един много сериозен предупредителен сигнал“, заяви вицепремиерът.

Французите умеят да провокират, но би било пагубно, ако в момента ултрадесните сили на тази основа задвижат вътрешнообществени напрежения и противодействия, смята тя.

По думите на Кунева обаче Франция е реагира изключително зряло, а интелектуалците, политиците и дипломатите категорично са заявили, че не смятат да отстъпват от начина си на живот.

„Политиката е тази, която направи мира, направи ЕС, но политиката на „Ислямска държава” е тази, която в момента тренира терористи и изважда хората от нормалното им мислене. Хората виждат това“, смята още Кунева.

По темата с бежанците и проблемите по границата вицепремиерът изтъкна, че България изпълнява всичките си ангажименти по Шенген.

„В момента на всеки 100 метра има граничен полицай. Това е прекалена наситеност на жива сила. Военните имат възможност и вече се включват по отношение на логистиката – с машини, шофьори. Когато работим за една държава не бива да се делим по министерства. Ще напрегнем всичките си сили, защото пари няма и трябва да пестим. Ако продължим започнатото съоръжение от предишното правителство, това ще позволи да се намали броят на живата сила и да се спестят пари”, посочи Кунева.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай