Кувейт вдигна тройно цената на дизела и керосина


Кувейт увеличи три пъти цената на дизела и на керосина, което става за първи в богатата на петрол страна, която субсидира значително потребителските стоки и обществените услуги, предаде Франс прес.  Държавният министър на планирането и развитието Хинд ас Сабеех обяви, че цените на дизела и керосина – най-използваните горива в Кувейт, са увеличени от 55 […]

Кувейт увеличи три пъти цената на дизела и на керосина, което става за първи в богатата на петрол страна, която субсидира значително потребителските стоки и обществените услуги, предаде Франс прес. 

Държавният министър на планирането и развитието Хинд ас Сабеех обяви, че цените на дизела и керосина – най-използваните горива в Кувейт, са

увеличени от 55 филса (19 цента) на 170 филса (59 цента) на литър. 

Решението за промени в субсидираните цени не засяга водата, електричеството и бензина, чиято цента остава 22 цента за литър. 

Министърът, цитиран от официалната кувейтска агенция Куна, съобщи още, че правителството обмисля да премахне субсидиите за керосина за чуждестранни авиокомпании, които изпълняват под 5000 полета до Кувейт годишно. 

Страната създаде миналата година комисия, натоварена да проучи въпроса за

намаляването на субсидиите, които струват на Кувейт около 18 млрд. долара годишно, което е 1/5 от бюджета на страната. 

През април кувейтското правителство предупреди, че запазването на субсидиите може да доведе до дефицит в бюджета за 2017-2018 г. 

Министърът на петрола Али ал Омаир посочи, че премахването на субсидиите само за дизела би донесло на хазната 1 млрд. долара годишно. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай