Крият скъпи картини в бункери


Застрахователи се тревожат, че събирането на много произведения на изкуството на едно място е голям риск Къде нощуват скъпите картини и други произведения на изкуството за милиони долари? Част от тях са притежание на музеи, други са в ръцете на богати колекционери или инвеститори. Малко от тези произведения обаче висят по стените в домовете. Опазването […]

се тревожат, че събирането на много произведения на изкуството на едно място е голям

Къде нощуват скъпите и други произведения на изкуството за милиони долари? Част от тях са притежание на музеи, други са в ръцете на богати колекционери или инвеститори. Малко от тези произведения обаче висят по стените в домовете. Опазването им от крадци и повреди е трудна мисия и голяма част от творбите са постоянно заключени в труднодостъпни хранилища.

Едно от тези хранилища е бункер в Женева, Швейцария, в който се намират хиляди скъпи произведения на изкуството, съобщава Ройтерс. Той е един от старите военни бункери, навремето складирал боеприпаси, което е бил продаден от швейцарското правителство на частни собственици. Бункерът е отлично осигурен и климатизиран и е перфектният склад за скъпи картини. Неслучайно и наемателите му са много, въпреки високата цена от 417 000 долара за място в него. Това е и един от най-големите складове за произведения на изкуството в света.

В момента в този бункер се намират произведения за 100 милиарда долара и в него има място за още много. Това обаче е за

ужас на застрахователите

които съвсем не одобряват идеята толкова много ценни предмети да се складират на едно място. Ако там избухне пожар или пък има обир, загубите ще са огромни. Затова и цените на застраховките на произведения, складирани в това и други подобни места, се увеличават постоянно. Някои застрахователи дори отказват да застраховат картини, които ще се помещават там.

Цената на премиите за картини, които се намират в бункера в Женева, е нараснала двойно за последните три години, посочва Ник Брет, директор в най-големия застраховател на произведения на изкуството AXA Art Insurance. Ако инвеститорите съхраняват подобни активи в места със същото ниво на сигурност, но изложени на по-малък риск, премиите могат да паднат до 50 %, посочва Ричард Никълсън, специалист по изящни изкуства в застрахователния брокер Willis.

Този проблем е сравнително нов на пазара и е свързан до голяма степен с финансовата и икономическа криза, посочва Ройтерс. Инвеститорите масово се опитват да избягат от нестабилните финансови пазари и влагат парите си в картини. Едно от пресните доказателства за това е продажбата от май т.г. на картината „Викът” на Едвард Мунк за 120 милиона долара.

Така се появява и необходимостта да ги съхраняват някъде.

Увеличените продажби на произведения на изкуството са увеличили и броя на предметите, съхранявани в складовете по света. А това създава непредвиден досега риск за застрахователната индустрия. В същото време собствениците на такива произведения търсят сигурни и необичайни места за складирането им, за да намалят разходите по застраховките. Като ново решение на проблема се явяват старите военни бункери. Те са много подходящи, тъй като могат да са достатъчно сигурни и да изпълняват изискванията за климатизация. Ако повече бункери бъдат превърнати в складове за , това сериозно може да намали риска за застрахователите и да намали цените на полиците.
Строежът на нови складове вече е налице, въпреки че те все още са недостатъчно за застрахователите. Бункерът в Женева се разширява, а друг склад ще отвори в Люксембург през 2014 година. В Швейцария има и други бункери, които са готови да отговорят на изискванията на инвеститорите и застрахователите. Един от тях работи като склад в швейцарските Алпи и се управлява от компанията Swiss Data Safe. В него се съхраняват картини, кюлчета злато и ценни електронни данни. Бункерът е бил построен за убежище на швейцарското правителство в случай на ядрена война или военна атака.
Британската институция The Tate пък е отговорна за съхранението на британските колекции от изкуство. Тя държи част от тях в

бивш склад за ракети

в Хемпшир, югозападно от Лондон. Складовете за ракети също са добър вариант за съхранение на картини, тъй като са сигурни и добре климатизирани.
Освен това, използването на стари военни съоръжения може да излезе и по-евтино от построяването на нова сграда за съхранение. Купуването и превръщането на бункер в склад би струвало между 24 и 32 милиона долара. А възможности за това не липсват. В Швейцария има множество такива съоръжения, здраво укрепени. Някои от тях са още от Втората световна война, а други са строени през 60-те години, за да се осигури убежище на всеки жител в случай на ядрена заплаха. След падането на СССР нуждите на отбраната се променят, много бункери са затворени, а сега се продават.


Отбелязано с:  

Коментирай