Кризата удря най-силно животозастраховането


Мария Генчева | юни 27, 2012 | Коментари 0 Животозастрахователният пазар страда най-тежко от икономическата криза през 2011 г. и се очаква това да продължи и през 2012 г., показва проучване на втория по големина презастраховател в света Swiss Re. През 2011 г. общите премии на световно ниво са намалели с 0,8 %. Това се […]

Животозастрахователният пазар страда най-тежко от икономическата през 2011 г. и се очаква това да продължи и през 2012 г., показва проучване на втория по големина презастраховател в света Swiss Re.

През 2011 г. общите премии на световно ниво са намалели с 0,8 %. Това се дължи най-вече на спада на приходите в , който е 2,7 % за годината. В същото време общото отбелязва ръст от 1,9 %, главно заради растежа на развиващите се пазари.

Докладът посочва, че капиталът и платежоспособността на застрахователите са останали стабилни през годината въпреки изключително големите щети от природните бедствия и ниските лихви.

Растежът в общото застраховане е тласкан напред от развиващите се страни, където ръстът през миналата година е 8,6 %. В същото време увеличението в развитите пазари е едва 0,5 % и то се дължи главно на повишение на цените на полиците в някои региони.

В животозастраховането обаче има понижение от 2,7 % на глобално ниво. В някои страни като САЩ и Япония все пак има ръст на пазара, но той не компенсира загубите в другите краища на света. Развиващите се пазари също не допринасят за по-благоприятното положение на животозастрахователите. Заради строгите регулации, застраховките „Живот“ в и Китай са намалели с 5,1 %.

Като цяло в доклада се посочва, че печалбите на животозастрахователите са се стабилизирали, но остават ниски. Основен фактор за това са ниските лихви. В сектора на общото застраховане се очаква добър растеж, предимно заради развиващите се пазари и растящите цени. Занапред в развитите страни се очаква малък общ растеж, но прогнозата за развиващите се пазари е положителна. Очаква се и Индия и Китай да отбележат ръст в животозастраховането, тъй като застрахователите вече започват да се адаптират към строгите правила.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Коментирай