Кризата е намалила драстично продажбите на застраховка Каско


Мария Генчева | ное 06, 2012 | Коментари 0 Заради икономическата криза продажбите на застраховка Каско драстично са намалели, а обхватът на Гражданската отговорност е под желания. Това казаха на пресконференция председателят и зам.-председателят на БАЗБ Николай Здравков и Румен Гълъбинов на пресконференция в София. Автомобилите от BMW X-серията са най-крадените у нас, по информация […]

Заради икономическата криза продажбите на застраховка Каско драстично са намалели, а обхватът на Гражданската отговорност е под желания. Това казаха на пресконференция председателят и зам.-председателят на БАЗБ Николай Здравков и Румен Гълъбинов на пресконференция в София.

Автомобилите от BMW X-серията са най-крадените у нас, по информация на Българската асоциация на застрахователните брокери. Те посочиха още, че няма увеличение на кражбите на автомобили след забраната за поставяне на стикери за застраховка Каско миналата година и дори има леко понижение.

Застрахователният пазар у нас продължава да е изправен пред някои големи проблеми, дължащи се най-вече на кризата, стана ясно на пресконференцията. Задължителната застраховка Гражданска отговорност е сключена само в 72 % от случаите. Това обаче не е проблем само на България – в Южна Италия например обхватът е под 50 % а още по-голям проблем е, че няма и , които искат да предлагат полицата.  БАЗБ иска да увеличи обхвата й, но не с наказателни мерки, а с ограмотяване на населението, например за възможните загуби на имущество при причиняване на вреди и липса на застраховка. От 3,5 милиона регистрирани автомобила у нас, на година стават около 70 000 катастрофи. При тях тежко пострадали са 6000-7000 души, а жертвите са 600-700.

Застраховките Каско са спаднали драстично през последните 2 години, като това се дължи основно на кризата. За пръв път през този период премийният приход от Гражданска отговорност е по-голям от приходите от Каско.

49,2 % от премиите в общото застраховане за първите 6 месеца на тази година са минали през застрахователни брокери, посочи още Здравков като пример колко голямо значение имат посредниците в застраховането. В животозастраховането през брокери са продадени 18,2 % от премиите.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно


Коментирай