Крадат коли за 10 секунди


Технологиите за крадене на коли от филма „Да изчезнеш за 60 секунди“ вече не са актуални. Само 10 секунди са достатъчни на днешните крадци, за да задигнат кола, сочи проучване на британска застрахователна компания. Около 150 000 коли се крадат във Великобритания всяка година, показва проучването. От тях две трети изчезват, заедно с ключовете си. […]

Технологиите за крадене на от филма „Да изчезнеш за 60 секунди“ вече не са актуални. Само 10 секунди са достатъчни на днешните , за да задигнат кола, сочи проучване на британска застрахователна компания.

Около 150 000 коли се крадат във Великобритания всяка година, показва проучването. От тях две трети изчезват, заедно с ключовете си. Най-популярните за крадене са черни аудита и черни и сребристи беемвета.

Разбиването на коли и ключалки вече не е актуално сред крадците. Повечето от тях предпочитат да откраднат първо ключовете на колата, а след това да избягат с нея. Това значително намалява времето за крадене на автомобил, като може да стане за броени секунди.  В около половината от случаите ключовете изчезват след кражба от дома на собственика. При 6 % от случаите те са насилствено отнети от самия им собственик, а нападателят отпрашва с колата.

Новите системи за сигурност на автомобилите пък само правят крадците по-изобретателни, а не ги спират. Това признават лично автоджамбази, разпитани в хода на проучването. Много популярно е вдигането на коли, качването им на камион и превозването им на желаното място. 14 % от кражбите на автомобили във Великобритания тази година са били извършени точно по този начин. „Вдигал съм коли посред бял ден. Трябва ти подходящ камион и светлоотразителна жилетка, и хората си мислят, че си от тези, които вдигат неправилно паркирали коли“, разказва един от крадците. Много други соли пък се крадат по поръчка, като обект на най-голям интерес са по-новите и луксозни модели.  Крадците се впечатляват повече, ако колата има климатик, алуминиеви джанти, CD плеър, боя металик и вградена навигация.

Повечето от откраднатите автомобили никога не се намират. Съвсем малка част от тях се препродават на познати купувачи или пък по интернет. Повечето обаче сякаш изчезват. Много от тях са разглобявани за части, тъй като според крадците кола на части струва 10 пъти повече, отколкото цяла. Други автомобили се изнасят, предимно в Африка, в контейнери, съдържащи олово, за да се избегне предаването на проследяващ сигнал.

Специалистите съветват собствениците на автомобили да паркират на добре осветени места, да оборудват автомобила си със системи за сигурност и да пазят ключовете си далеч от хорските погледи, за да се предпазят от кражба.


Отбелязано с:  

Коментирай