Компаниите с най-добра репутация в света


Това, което другите говорят (и мислят) за нас, е може би най-важното нещо за успеха на една компания. Заради тясната връзка между репутацията и реалния успех в бизнеса, измерен в продажби, комханиите хвърлят огромни усилия и средства за подобряване на имиджа си. Задачата е още по-тежка за международните компании, които трябва да се борят за […]

Това, което другите говорят (и мислят) за нас, е може би най-важното нещо за успеха на една компания. Заради тясната връзка между репутацията и реалния успех в бизнеса, измерен в , комханиите хвърлят огромни усилия и средства за подобряване на имиджа си. Задачата е още по-тежка за международните , които трябва да се борят за вниманието на потребители от цял свят.

Изграждането на отлична репутация съвсем не е лесно. Все пак има известен брой фирми, които са успели да се справят с тази тежка задача. Списание „Форбс“ публикува списък на 100-те световни компании с най-добра репутация, съставен от консултантската компания Reputation Institute. Класацията е направена след анкета между 47 000 потребители на 15 различни пазари. Те били запитани за отношението си към компаниите в четири аспекта: доверие, оценка, възхищение и добри чувства. Максималният брой точки, които една компания може да събере, е 100.

Reputation Institute установява, че репутацията на една компания има две основни измерения: компанията като предприятие – работна среда, управление, социални дейности, финансови резултати, и компанията като продукти, услуги и иновации. Оказало се, че желанието на потребителите да купуват продукти и да инвестират в една компания се основава 60 % на мнението им за нея като предприятие и 40 % на база продуктите и услугите, които предлага.

Изграждането на добра репутация отнема години. Трябва да си спазвате обещанията и да сте адекватни на местната и глобалната ситуация, обясняват от института. Трябва да изглеждате като компания, която се грижи за акционерите си. Освен това, най-добрите компании са тези, които инвестират в местни и световни инициативи, а не просто се грижат да продават продуктите си. Такива компании се грижат за хората в регионите, в които имат филиали, и се занимават с техните проблеми.

Компанията, която най-добре се е справила с всички тези точки, се оказва BMW. Германският автомобилен гигант събира 80,08 от максимални 100 точки и по този начин печели титлата компания с най-добра репутация за 2012 г. В родината си BMW е още по-напред – получава 85,79 точки. Това не е необичайно и според проучването повечето фирми са по-добре приети в родината си, отколкото на световно ниво. Най-ниска е репутацията на компанията в САЩ, Канада, Япония и Китай, където резултатите са под 70 точки.

Още две автомобилни компании намират място в топ 10 на най-уважаваните –  Daimler и Volkswagen.

На второ място в световната е Sony със 79,31 точки. Компанията е най-уважавана заради висококачествените си продукти, а слабото й място е в това, че няма много добра репутация на активна социално компания.

В челните 5 са още Walt Disney и Apple. „Дисни“ е с отлична репутация в областта на социалната активност и е най-уважавана в Япония, Австралия, Русия, Великобритания и Италия. Apple пък печели титлата за най-добра компания в три категории – лидерство, иновации и добри резултати.

Google пък пада до шесто място, след като две поредни години бе лидер в световната класация.

За пръв път в топ 10 намира място и Microsoft – някога възприемана като злия монополист в областта на операционните системи и потребителския софтуер. В момента компанията се слави като тази с най-добро управление в света.

Ето и списък с 25-те световни компании с най-добра репутация:

Позиция

Компания

Държава

1 BMW Германия
2 Sony Япония
3 The Walt Disney Company САЩ
4 Daimler (Mercedes-Benz) Германия
5 Apple САЩ
6 Google САЩ
7 Microsoft САЩ
8 Volkswagen Германия
9 Canon Япония
10 LEGO Group Дания
11 Adidas Group Германия
12 Nestlé Швейцария
13 Colgate-Palmolive САЩ
14 Panasonic Япония
15 Nike САЩ
16 Intel САЩ
17 Michelín Франция
18 Johnson & Johnson САЩ
19 IBM САЩ
20 Ferrero Италия
21 Samsung Electronics Южна Корея
22 Honda Motor Япония
23 L’Oréal Франция
24 Nokia Финландия
25 Philips Electronics Холандия


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай