Кой ден е днес? Най-често помним понеделник и петък


Едва ли има човек, на когото да не му се е случвало да се запита „Кой ден е днес?“ Чудили ли сте се защо най-добре си спомняте понеделниците и петъците, докато представата за „безличните“ дни в средата на седмицата се размива и по-често ги бъркате? Отговор на тези въпроси дават британски психолози, цитирани от „Бизнес […]

Едва ли има човек, на когото да не му се е случвало да се запита „Кой ден е днес?“

Чудили ли сте се защо най-добре си спомняте понеделниците и петъците, докато представата за „безличните“ дни в средата на седмицата се размива и по-често ги бъркате?

Отговор на тези въпроси дават британски психолози, цитирани от „Бизнес стандарт“.

Причината е, че за повечето хората понеделниците и петъците имат специфична „самоличност“.

Понеделникът се асоциира с негативните „досада“, „натовареност“, „умора“. Същевременно петъчният ден се свързва с позитивни думи като „парти“, „свобода“, „разпускане“.

„Понеделниците наистина потискат повечето хора, докато петъците са най-щастливите дни от работната седмица. Дните в средата й са по-скоро „безлични“ и се сливат в човешките представи, поради което хората често ги бъркат“, обясняват авторите на проучването от университетите на Линкълн, Йорк и Хартфордшър.

Седемдневният цикъл съпътства човека от самото му раждане. В резултат на това в представите на хората всеки ден от седмицата придобива собствен „характер“, допълват специалистите.

В тестове да назоват настоящия ден над 40 процента от 1000 участници са го сбъркали с предишния или следващия. Повечето от тези грешки са направени в средата на седмица, и особено след празници, когато индивидите имат усещането, че изостават с един ден.

Участниците също така е трябвало да демонстрират колко бързо назовават настоящия ден. Оказало се, че те са в състояние да го посочат двойно по-бързо, ако е понеделник или петък, отколкото ако е например сряда.

Вижте и други изумителни факти за мозъка във видеото:


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай