КНСБ: Очаква се вълна от стачки и протести наесен


През есента в много от секторите на икономиката ще има сериозно напрежение, прогнозира днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Според него не е изключено да се стигне и до протестни действия и стачки. Като особено конфликтна точка Димитров посочи енергийният сектор. Според него освен повишаването цената на тока за бизнеса, проблем е затъването […]

През есента в много от секторите на икономиката ще има сериозно напрежение, прогнозира днес във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него не е изключено да се стигне и до протестни действия и стачки. Като особено конфликтна точка Димитров посочи енергийният сектор.

Според него освен повишаването цената на тока за бизнеса, проблем е затъването на много от по-малките фирми в сектора, включително и на АЕЦ-а.

Още преди летния сезон назря напрежение в Агенцията за борба с градушките, в „Напоителни системи“, а и в други земеделски структури, посочи лидерът на КНСБ.

Според него конфликти ще има и в системата на културата, тъй като музеи, читалища, библиотеки не са дофинансирани и през октомври-ноември вероятно ще останат без пари.

Има бюджетни системи, където заплатите не са увеличавани шеста година и напрежението нараства, допълни Димитров.

По думите му трусове се очакват и в здравеопазването.

Ако министърът не намери компромисен вариант за своите предложения, ще има напрежение, тъй като гилдията не приема много от идеите му, каза Димитров.

За работата на Тристранния съвет за сътрудничество лидерът на КНСБ посочи, че се провеждат регулярни срещи, но ефективността все още не е на необходимото ниво.

Единствено за пенсионната реформа успяхме да покажем работещ диалог с всички компромиси, които бяха направени от различните партньори, каза Димитров.

По думите му през есента предстоят нови обсъждания на образователната реформа, тъй като все още има спорни ключови въпроси.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай