Китайски застраховател съди Белгия


Мария Генчева | сеп 25, 2012 | Коментари 0 Втората по големина застрахователна компания в Китай Ping An е подала иск срещу белгийската държава в Международния център за решаване на инвестиционни спорове, съобщава Insurance Times. Причина за иска е продажбата на разпадналата се компания за финансови услуги Fortis. Тя бе управлявана от правителствата на Белгия […]

Втората по големина застрахователна компания в Ping An е подала иск срещу белгийската държава в Международния център за решаване на инвестиционни спорове, съобщава Insurance Times.

Причина за иска е продажбата на разпадналата се компания за финансови услуги Fortis. Тя бе управлявана от правителствата на Белгия и Люксембург и бе сред най-успешните финансови фирми преди кризата, но след 2008 г. компанията претърпя крах. След това тя бе разпродадена или ликвидирана на части.

Преди продажбата през 2009 г. Ping An притежаваше 4,8 % от бизнеса с банкови операции в Белгия, който след това бе продаден на BNP Paribas. Китайската компания твърди, че това решение е било взето без съгласието на акционерите.

„Смятаме, че разформироването на Fortis, което не бе одобрено от акционерите, нарушава процедурите за корпоративно управление и обезценява капитала на акционерите”, посочва в иска си Pjng An.

Това е първият случай, в който китайска компания си търси правата чрез Международния център за решаване на инвестиционни спорове.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай