Кирайски управници купували крадени трупове за норматив


Две длъжностни лица в китайската провинция Гуандун са били арестувани по обвинение, че са купували трупове от обрани гробове, за да ги кремират, съобщава Би Би Си, цитирайки китайските медии. Задържаните обяснили, че искали да осигурят изпълнението на държавната квота за брой кремации на месец. Според китайската традиция покойниците се погребват в гробници, за да […]

Две длъжностни лица в китайската провинция Гуандун са били арестувани по обвинение, че са купували трупове от обрани гробове, за да ги кремират, съобщава Би Би Си, цитирайки китайските медии.

Задържаните обяснили, че искали да осигурят изпълнението на държавната квота за брой кремации на месец.

Според китайската традиция покойниците се погребват в гробници, за да могат близките да ги посещават и почитат. Китайското правителство обаче насърчава кремирането, за да спести площ за земеделие и благоустройство.

До арестите се стигнало, след като през юни гражданин от съседния Гуанси-джуански автономен регион подал сигнал, че тялото на дядо му било откраднато от гробището. През юли полицията задържала крадец, който признал, че е откраднал повече от 20 тела от няколко села, натикал ги в торби и ги пренесъл в провинция Гуандун, където ги продал на двамата представители на властите.

Задържаните длъжностни лица, цитирани само с фамилиите си – Хъ и Дун, отговаряли за изпълняването на погребалната реформа. Те били арестувани миналата седмица. Двамата обяснили на полицията, че купили телата, за да изпълнят квотата за кремации.

Дун признал, че е платил по 3000 юана (около 489 долара) за 10 тела. Хъ пък платил наполовина, но не се съобщава за колко тела.

Правителствената политика, насърчаваща кремацията, среща много противници, особено в селските райони на Китай, защото според традиционните вярвания тялото на покойника трябва да бъде отавено непокътнато, за да води спокоен живот след смъртта.


VESTI.bg

Коментирай