Кери предупреди Русия за възможни нови санкции


Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Москва и подкрепяните от нея сепаратисти в Украйна трябва да приложат плана за прекратяване на огъня или да се изправят пред последствия, които ще засегнат руската икономика, предаде Ройтерс. Кери заяви на конференция в Женева, че споразумението за прекратяване на огъня трябва […]

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров, че Москва и подкрепяните от нея сепаратисти в Украйна трябва да приложат плана за прекратяване на огъня или да се изправят пред последствия, които ще засегнат руската икономика, предаде Ройтерс.

Кери заяви на конференция в Женева, че споразумението за прекратяване на огъня трябва да бъде спазвано във всички райони на Украйна, включително в град Дебалцево край Мариупол.

„Ако това не се случи, ако продължат да съществуват тези широки райони, в които споразумението не се спазва,

неизбежно ще има още последствия, които ще окажат допълнителен натиск върху вече изпитващата затруднения руска икономика“,

заяви Кери.

Държавният секретар на САЩ изрази надежда, че разговорите му в Женева с руския външен министър ще доведат до промяна в Украйна, предаде Франс прес.

„Изпълнен съм с надежда, че това е началото на промяна, която ще доведе до подобрение за всички. Надявам се това да е пътят към повече деескалация, а не за повече разочарования“, заяви Кери.

Той изрази надеждата си, че ще се постигне по-добро сътрудничество с Русия.

„Смятам, че президентът Путин тълкува погрешно голяма част от това, което САЩ се стремят да направят“, каза Кери, но не изключи да се наложат нови санкции срещу Русия в случай на провал на опитите да се спре насилието в Източна Украйна.

От своя страна Лавров заяви, че има осезаем напредък по прилагането на Минското споразумение.

„Режимът на прекратяване на огъня се консолидира, тежкото въоръжение се изтегля под контрола на ОССЕ. Най-голямо внимание сега трябва да се обърне на хуманитарната ситуация в Донбас. Правителството на Украйна трябва незабавно да вдигне наложената блокада на този регион“, изтъкна той.

Руският външен министър призова управляващите в Киев да се дистанцират от екстремистите и да поемат курс към мирно урегулиране на конфликта. И е напомнил, че

Киев има задължението да произведе конституционна реформа и да предостави специален статус на Донбас.

Лавров и Кери са обсъдили и кризата в Сирия, съобщава руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

„Сергей Лавров е подчертал безперспективността на силовите методи за решаване на конфликта, посочвайки значението на създаване на предпоставки за начало на пълномащабен политически диалог между официален Дамаск и опозицията, включително отчитайки опита от януарската среща в Москва“, се казва в официалното съобщение.

Особено внимание е било отделено на заплахата от „Ислямска държава“, като Лавров е подчертал значението да се установи координация между създадената международна коалиция срещу джихадистите и силите на режима на Башар Асад.

Кери и Лавров разговаряха в продължение на 80 минути, след което се срещнаха за още десетина минути в кулоарите на Съвета по човешки права на ООН.  


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай