КЕВР одобри споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3“


Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сградата на Комисията, цитиран от Агенция „Фокус“. „На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между „Контур Глобал Марица Изток 3“ и Националната […]

Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в сградата на Комисията, цитиран от Агенция „Фокус“.

„На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между „Контур Глобал Марица Изток 3“ и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия“, обяви той.

Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила.

„По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. Оттук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила“, добави той.

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към „AES Гълъбово Марица Изток 1“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“, за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.

Междувременно се очаква цената на природния газ за следващото тримесечие да бъде с 13,65% по-ниска. Това каза още председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти.

„Считам, че природният газ ще поевтинее с общо 30% за годината. Предварителните разчети на „Булгаргаз” показват, че цената на природния газ за следващото тримесечие би трябвало да бъде с 13, 65% по-ниска”, заяви той. По думите му хода на движение на котировките на суровия петрол в последните 10 дни показва, че този процент може да бъде дори и по-голям.

Иван Иванов не пожела да коментира дали спада в цената на природния газ ще се отрази на цената на парното през зимните месеци.


VESTI.bg

Коментирай