Как се превозва кон в самолета


Летището във Франкфурт не е най-натовареното в света по брой хора, преминаващи през него, въпреки че е сред първите 10. Но то е първо по друг показател – по брой животни, минаващи през точно тази аерогара, посочва Си Ен Ен. 56,4 милиона пътници минават през франкфуртското летище на година. Но животните, които минават през аерогарата, […]

Летището във Франкфурт не е най-натовареното в света по брой хора, преминаващи през него, въпреки че е сред първите 10. Но то е първо по друг показател – по брой , минаващи през точно тази аерогара, посочва Си Ен Ен.

56,4 милиона пътници минават през франкфуртското летище на година. Но животните, които минават през аерогарата, са далеч повече – над 100 милиона.

През 2008 г. на летището е открит салон, специално изграден за животни. От тогава насам през него минават все повече животни. През 2011 г. посетители са били  2000 коня, 14 000 котки и кучета, 80 милиона декоративни рибки и 300 тона червеи. Салонът се управлява от германския превозвач „Луфтханза“ и е пригоден за абсолютно всякакви видове животни – от домашни котки и кучета до доста екзотични екземпляри, които пътуват към някой зоопарк или резерват, обяснява шефът на салона за животни Аксел Хайтман.

„Имаше една полярна мечка, която пътуваше към дома си от Алпите, където беше изпратена за снимките на някаква реклама. Тя всъщност беше много мила“, обяснява Хайтман. „Мечокът пътуваше със собственика си и заемаше цял камион. После го изпратихме обратно в Канада“, добавя той.

Съоръжението за животни е с площ почти 4 декара. То е покрито с настилка, която не се пързаля, и е напълно климатизирано, за да направи престоя на животните възможно най-приятен. В него работят 60 ветеринарни лекари и квалифицирани гледачи на животни, които се сменят денонощно, за да са в услуга на посетителите.

„Когато преминават транзит, персоналът ги извежда от клетките им и ги храни. Ако пък остават за цяла нощ, ги разхождат из салона“, обяснява Хайтман.

Повечето от животните пътуват в товарните отделения на самолетите. „Луфтханза“ обаче разполага и със специални транспортни самолети, с които да превозва по-претенциозни „пътници“ като хипопотами, пътуващи от Израел към Филипините, и дори крокодили.

Няма такова нещо като обичаен работен ден, обяснява Хайтман. „Всеки ден научаваме нови неща, защото, както се досещате, има огромно разнообразие от животински видове“, добавя шефът на животинския салон.


Отбелязано с:  

Коментирай