Как Нийл Армстронг си осигурил застраховка „Живот”


Застраховането на космическа мисия, която има голям шанс да се провали, не би привлякло нито един застраховател. Дори някой да се съгласи, това би струвало ужасно скъпо. Затова и първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг, който почина преди няколко дни, е трябвало да прояви голяма изобретателност, за да осигури живота на семейството си, […]

Застраховането на космическа мисия, която има голям шанс да се провали, не би привлякло нито един застраховател. Дори някой да се съгласи, това би струвало ужасно скъпо. Затова и първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг, който почина преди няколко дни, е трябвало да прояви голяма изобретателност, за да осигури живота на семейството си, ако никога не се върне, посочва американското National Public Radio.

„Това е мисия, която е по-опасна от всичко останало, което човек е правил досега”, обяснява историкът и колекционер на космически вещи Робърт Пърлман. „Имаш семейство, което оставяш на Земята, и има реален шанс да не се върнеш”, посочва той.

Именно в такива случаи застраховката „Живот” е много важна, но пък струва цяло състояние.

Нийл Армстронг и партньорът му Бъз Олдрин обаче намират решение на проблема. Тъй като вече са звезди, още преди да са излетели, всеки би искал да има автограф от тях. Затова двамата решават да заложат на това.

Месец преди излитането им, астронавтите са поставени в изолация. През цялото си свободно време те подписват стотици листи хартия. В деня преди заминаването си, те поставят автографите в плик и чрез приятел ги изпращат на семействата си. Така при трагичен край на мисията, те ще могат да бъдат продадени на търг и да осигурят живота на близките им.

Така двамата решават въпроса със застраховката „Живот”. За щастие, не се налага тя да се използва. След завръщането си астронавтите дават безплатно хиляди автографи.


Коментирай