Как да наемем кола, без да ни излезе златно


9 начина да избегнете търговски трикове, които ви бъркат в джоба през ваканцията Наемането на кола е почти наложително, ако пътувате в чужбина със самолет за ваканцията си. Услугата е широко разпространена и имате много възможности да си вземете автомобил под наем, но удобството често си има и висока цена. Британският в. „Гардиън” публикува 10 […]

9 начина да избегнете търговски трикове, които ви бъркат в джоба през ваканцията

Наемането на кола е почти наложително, ако пътувате в чужбина със самолет за ваканцията си. Услугата е широко разпространена и имате много възможности да си вземете автомобил под наем, но удобството често си има и висока цена. Британският в. „Гардиън” публикува 10 съвета към хората, които ще си наемат автомобил в Европа това лято.

Купувайте само основния пакет

За да спестите пари при наемането на кола, купете само основния пакет, без допълнителни услуги, които търговците ще ви предложат. Фирмите за печелят най-вече от продажба на допълнителни услуги, които в повечето случаи са абсурдно скъпи. Не се поддавайте на натиска да си купувате допълнителна . Ако се нуждаете от такава, по-добре си я купете отделно.

Преди да тръгнете, проверете в интернет как вървят цените на автомобилите под наем. По принцип посреднически компании като онлайн сайтове за резервации излизат по-евтино, но и големите фирми често предлагат отстъпки, така че информирайте се. Гледайте да наемете компания, която оперира на летищата. Иначе рискувате да попаднете на измамници или да ви излезе по-скъпо.

Носете си собствена навигация и седалки за деца

Наемането на GPS от автомобилната компания често излиза неоправдано скъпо.  В Италия например компанията Hertz иска 97 евро на седмица за устройството. В Испания цените са подобни. А можете да си купите собствено устройство за 60-70 евро.

Със седалките за деца положението е малко по-сложно, но пак излиза по-евтино, ако си носите собствени. Почти 100 евро на седмица ще трябва да платите, ако искате да наемете столчето от автомобилната компания. Самите столчета могат да се намерят за много по-малко пари в търговската мрежа. Дори да летите с нискотарифна авиокомпания, която взема допълнителна такса за такъв багаж, тя със сигурност е далеч по-малка от 100 евро.

Спестете от допълнителната застраховка

Тук става въпрос за застраховки, които покриват дребни щети и повреди по автомобила. Застраховката, включена в основния пакет, е срещу тежки катастрофи и повреди. За по-дребните, като драскотини и др., които са на стойност до 1000 евро, ще трябва да платите сами. Автомобилната компания ще ви поиска над 200 евро на седмица, за да застрахова и тези щети. Отделно подобни полици може да си купите за 50 евро. Съществуват специализирани застрахователни компании само за такива продукти. Такава е Insurance4carhire.com, от която можете да си купите едногодишно покритие от 2400 евро за дребни щети на цена 60 евро, или пък по 6 евро на ден, ако ви трябва за по-кратък период.

Не се поддавайте на търговски трикове.

Агентите най-вероятно ще ви кажат, че основната полица не покрива куп неща и ще се опитат да ви продадат допълнителни на предното стъкло, гумите и др., които всъщност са включени в основния пакет или излизат далеч по-евтино, ако ги купите отделно. Ако откажете допълнителните е много вероятно компанията да копира няколко стотин евро от кредитната ви карта като залог, ако нанесете щети на автомобила.

Проверете политиката за горивото и изминатите километри

Компаниите имат различна политика за изразходването на гориво, изминатите километри за определено време, за възрастта на клиентите и др. Все повече компании залагат на политиката „изпразване на резервоара”, като ви дават колата с пълен резервоар и очакват да я върнете празна. Вие първоначално плащате цената на пълния резервоар. Проблемът е, ако се намирате на малък остров или друго място, където не можете да минете толкова километри, че да изпразните резервоара. Ако върнете колата с останало гориво в нея, няма да ви върнат парите. Тази практика за момента е най-разпространена в Испания, но набира скорост и в Италия.

Огледайте добре колата, преди да я вземете

Вижте дали няма драскотини или други повреди и знаци, които не са описани в договора за наемане. Ако трябва, снимайте я. Проверете дали е пълна с гориво, ако сте се договорили за това. Запишете километража. Когато си отбележите всички нередности, помолете някой от агентите на компанията да подпише описа. Иначе може да ви накарат да платите за щети, които не сте причинили

 След връщането

След връщането на колата отново я снимайте от всички страни и предайте ключовете на обслужващия персонал. Ако това става през нощта, поставете ключовете в указаното място и не се предоверявайте на хора, които твърдят, че работят за компанията, и ви искат ключовете. Пазете си всички документи.

Преглеждайте си баланса по кредитната карта.

Проверете си сметката след няколко дни, за да се уверите, че са ви върнали предварително удържаните пари. В бъдеще следете дали не ви вземат някакви допълнителни такси.

Не се примирявайте, ако опитат да ви измамят.

Ако сте купили допълнителна застраховка от автомобилната компания и се окаже, че тя все пак не покрива някои щети (както често се случва), не се примирявайте. Изпратете снимките на автомобила, които сте направили, и говорете с компанията. Някои ще ви игнорират, особено тези в Испания. Свържете се с офисите на фирмата, които са най-близо до вас. Търсете доказателства, че поправките, за които са ви таксували, наистина са били извършени. Ако сте сигурни, че сте невинни, потърсете сметка от издателя на кредитната ви карта. Те пък могат да изискат от автомобилната компания да докаже, че плащанията са основателни.


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай