Какво стана с бизнеса на „Овергаз”


„Овергаз” вчера уведоми своите индустриални клиенти да се обърнат директно към „Булгаргаз” в случай на прекъсване на снабдяването с газ. Битовите и малки потребители не са застрашени от спиране на синьото гориво, тъй като са защитени от нормативната база.  Дружеството,  което оперира градската разпределителна инфраструктура, „Овергаз Мрежи”, поиска да закупи природен газ от обществения доставчик, […]

„Овергаз” вчера уведоми своите индустриални клиенти да се обърнат директно към „Булгаргаз” в случай на прекъсване на снабдяването с газ.

Битовите и малки потребители не са застрашени от спиране на синьото гориво, тъй като са защитени от нормативната база. 

Дружеството,  което оперира градската разпределителна инфраструктура, „Овергаз Мрежи”, поиска да закупи природен газ от обществения доставчик, с който да снабди газифицираните домакинства.

От ”Овергаз” обявиха, че е в ход план за ”кражбата на един бизнес” и уточниха, че имат редовен договор с руския доставчик и нямат дългове към него.

Според българската компания от „Газпром Експорт” не са изпратили официално известие, че предстои спиране на синьото гориво. Нещо повече, в договора за доставка на газ между двете компании липсва фигурата на Балкански диспечерски център в София, който разпространи новината за нулеви доставки. А „Газпром Експорт” е акционер в „Овергаз” с дялово участие от 49,51%.

Малко преди подписването на договора с „Булгаргаз” от „Овергаз” съобщиха, че собственикът Сашо Дончев е поискал официална информация от руснаците за твърденията, че спират доставките на газ.

Министерството на външните работи на Русия пък съобщи, че „Газпром“ ще продължи без прекъсвания доставките по линия на държавната компания „Булгаргаз“ в обем 3 млрд. куб.м. и дори може да ги увеличи.

„С компанията „Овергаз“, сътрудничеството с която досега задоволяваше не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите за разрешаване на натрупалите се през последните години търговски въпроси”, се посочва в официалната позиция на руската страна.

Това, което се случи реално, е че, единственият независим от „Булгаргаз” доставчик на природен газ в България, вече също ще купува горивото от държавното дружество.

Да видим предисторията. От юли 2013 г, насам срещу „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз“ се води разследване на Европейската комисия за това, че двете компании под шапката на „Българския енергиен холдинг” пречат на свои конкуренти да получат достъп до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС и злоупотребяват с господстващото си положение на пазара.

Процедурата е стартирана след жалба, подадена от „Овергаз“ през 2011 г., срещу „Булгартрансгаз”.

В края на октомври тази година Върховният административен съд отмени глоба от 23.377 млн. лв., наложена на „Булгаргаз”, от Комисията за защита на конкуренцията, заради злоупотреба с господстващо положение. Жалбата до КЗК беше подадена от пет дъщерни дружества на „Овергаз” през 2012 г., а решението на комисията за налагане на глобата беше взето през лятото на 2014 г.

След налагането на санкции срещу Русия от Европейския съюз „Газпром” рязко промени политиката към дъщерните си дружества със смесено участие. Руската компания започна постепенно да измества съдружниците си, поемайки пълен контрол върху предприятията.

Това се случи дори с германския гигант Wintershall, чиито дялове в Wingas, която управлява газопроводи с обща дължина 2300 км., бяха изкупени от руската компания.

През декември тази година източници на „Капитал” съобщиха, че общото дружество на „Овергаз холдинг” и „Газпром експорт”, е на път да бъде прекратено до 6 месеца. Договорката е била направена по време на последното посещение в София на Александър Медведев, който е генерален директор на „Газпром Експорт” и член на борда на директорите на „Овергаз”.

Така, „изненадващите” събития от последния ден на миналата година около доставките на синьо гориво за „Овергаз”, придобиват логичен и донякъде очакван характер. Въпросът е защо българската държава стана участник в бизнес спорове между компании и какво наложи извънредната среща, свикана от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, след като битовите потребители на „Овергаз” в нито един момент не са били заплашени от спиране на доставките на газ, тъй като са защитени от закона?


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай