И Toyota работи над самоуправляващ се автомобил – bTV


Toyota също подготвя самоуправляващ се автомобил. От компанията пуснаха тийзър, в който е представена новата полу-безпилотна технология. Полу-безпилотна, защото технологията е предназначена да увеличи безопасността на движение, когато автомобилът си има шофьор – да открива препятствия и да сигнализира, ако шофьорът заспива. Технологията обаче може и да управлява автомобила сама, ако се наложи. Новата технология […]

Toyota също подготвя самоуправляващ се автомобил. От компанията пуснаха тийзър, в който е представена новата полу-безпилотна технология. Полу-безпилотна, защото технологията е предназначена да увеличи безопасността на движение, когато автомобилът си има шофьор – да открива препятствия и да сигнализира, ако шофьорът заспива. Технологията обаче може и да управлява автомобила сама, ако се наложи.

Новата технология очевидно се тества върху 2013 Lexus LX (Toyota притежава Lexus). Иновацията е наречена „Интелигентна Транспортна Система” (Intelligent Transport Systems – ITS). ITS включва радар, който следи пътя и всичко на него, както и комуникационна система, която да си „комуникира” с други превозни средства.

Във видеото зад волана има шофьор, но специалистите предполагат, че тепърва предстоят демонстрации на възможностите на системата, когато човек на управлява автомобила и се очаква тези подробности да бъдат разкрити по време на CES изложението идната седмица в Лас Вегас.

От Audi също тестват подобна технология, но за нея се знае твърде малко.

Досега най-напред в разработването на самоуправляващ се автомобил е Google. Интересното е, че компанията тества иновацията на Toyota – по-точно Prius, откъдето се задава и първият й сериозен конкурент в тази област.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай