И Австрия съобщи за спад в газовия внос от Русия – с 15%


Още по темата Руските доставки на газ за Полша са намалели с 20%Преди 1 ден ЕС с нови санкции срещу Русия, но ще изчака „няколко дни“ с прилагането имПреди 3 дни Австрия съобщи, че доставките ѝ на руски газ са спаднали с 15 процента, след като по-рано днес Полша и Словакия също съобщиха за спад […]

Още по темата

  • Руските доставки на газ за Полша са намалели с 20%
    Преди 1 ден

  • ЕС с нови санкции срещу Русия, но ще изчака „няколко дни“ с прилагането им
    Преди 3 дни

Австрия съобщи, че доставките ѝ на руски газ са спаднали с 15 процента, след като по-рано днес Полша и Словакия също съобщиха за спад във вноса на руски природен газ, предаде Франс прес.

Бернхард Пайнц, представител на държавния енергиен регулатор Е-Контрол допусна, че е възможно да се извършва попълване на руските газови резерви, което би намалило количество наличен газ за износ към Европа.

Причината за този спад в газовите доставки, била тя техническа или политическа, остава да се изясни.

По-рано днес Полша обвини руския газов гигант „Газпром“, че е намалил близо наполовина газовите си доставки, а Словакия съобщи за 10-процентов спад във вноса на руски газ.

„Газпром“ обаче увери, че износът за Полша се извършва без изменения.

Възможно е спадът на руските газови доставки да има за цел да попречи на доставките на този газ в „обратен поток“ към Украйна, която е лишена от руски газ от юни.

Подобни доставки за Украйна се извършват от страни като Полша и Словакия, отбелязва АФП. Установеният спад в газовите доставки от Русия идва ден преди утрешното влизане в сила на нови санкции на ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна.

Част от тези санкции са насочени към руския енергиен сектор и по-специално „Газпром“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай