Ихтиман чества 3 март днес


Ихтиман ще отбележи днес с официални чествания Освобождението, вместо на 3 март, когато празнува цялата страна. Решението за преместването на празника е по заповед на кмета на общината Калоян Илиев, съобщи Нова ТВ. По думите на кмета честванията в Ихтиман са започнали още в края на миналия месец. „Ние празнуваме постоянно от 27 февруари до […]

Ихтиман ще отбележи днес с официални чествания Освобождението, вместо на 3 март, когато празнува цялата страна. Решението за преместването на празника е по заповед на кмета на общината Калоян Илиев, съобщи Нова ТВ.

По думите на кмета честванията в Ихтиман са започнали още в края на миналия месец.

„Ние празнуваме постоянно от 27 февруари до 3 март“,

уточни Илиев.

Така, за 11.00 ч. днес е насрочено тържественото шествие за Националния празник, което ще тръгне от главната улица до училище „Христо Ботев“ и ще завърши при местността „Кръста“.

На мястото, където ихтиманци посрещат руските войски начело с генерал Шувалов от отряда на генерал Гурко, ще бъде направена историческа възстановка на боевете за освобождаването на града между руските и турските военни части.

Спектакълът ще бъде пресъздаден от членове на софийското дружество „Традиция“. В събитието ще се включат и оръдия, направени специално за случая.

Участниците във възстановката били заети на 3 март и затова честванията са днес, отбелязва Нова ТВ.

„Приветствам идеята на кмета. Искахме да разчупим честването, да го направим по-атрактивно за хората. Това, че се прави няколко часа преди 3 март, мисля, че не е никакъв проблем“, каза Ивайло Тачев, председател на столичното дружество „Традиция“.

Повече за честването на празника в Ихтиман гледайте във видеото:


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай