Италианците разпродават златните си зъби в кризата


Кризата принуждава италианците да разпродават златните си ценности и дори златните си зъби, съобщава Ройтерс като се позовава на изследване на компанията за анализи Eurispes.  Магазините за изкупуване на злато са се увеличили четворно за последните две години и са заменили магазините за дрехи и други продукти по търговските улици. Днес те са 28 000 […]

Кризата принуждава италианците да разпродават златните си ценности и дори златните си зъби, съобщава Ройтерс като се позовава на изследване на компанията за анализи Eurispes.  Магазините за изкупуване на злато са се увеличили четворно за последните две години и са заменили магазините за дрехи и други продукти по търговските улици. Днес те са 28 000 и това е един от най-процъфтяващите бизнеси заради икономическата  . Почти на всяка крачка се срещат табели „Изкупувам “.

Сред клиентите на новите магазини е контрольорът в  градския транспорт на Рим Валерио Новели. Той планира да продаде старите си златни зъби, за да закърпи бюджета си. „Не мога да изкарам месеца, без да затъна в дългове.“, обяснява 56-годишният мъж. „Знам че няма да им взема много, но имам нужда от парите“, добавя той.

Консултантка в един от тези магазини потвърждава, че клиентите са се увеличили двойно от миналата година и хората са все по-отчаяни. В същото време магазините за дрехи затварят един по един. Сред тях е и основаният преди 80 години магазин на търговската марка EDEL, в който се продават мъжки дрехи. Собственикът му Масимо Дела Рока обяснява, че фирмата била основана от дядо му, но сега ще затвори.

Годишният оборот на къщите за изкупуване на злато е 7 милиарда евро, изчисляват от Eurispes. Увеличаването на броя им е ясно доказателство, че кризата в страната се задълбочава. Тези будки, превърнали се в един от малкото печеливши бизнеси, не са останали незабелязани и от мафията. Няколко стрелби в Рим през последните месеци бяпа свързани със собственици на подобни магазини.Парламентът вече има доказателства, че и този сектор е превзет от организираната престъпност. Някои от магазините работят едва по няколко седмици, след което продават лиценза си. Така всичко, което са спечелили през това време, става на практика непроследимо, а бизнесът дава поле на мафията да пере парите си.

„Всички са измамници, не трябва да съществуват“, ядосва се 46-годишната Валерия Арчидяконо, чийто син продал нейните златни обици с перли в една от заложните къщи.  „Струваха 1000 евро, а му дадоха едва 42, и то без никаква бележка или нещо подобно“, обяснява жената.

В момента магазините за изкупуване на злато са станали основен източник на финансиране за италианците и са изместили банките. Отпуснатите банкови кредити са намалели с 0,6 % през юни, докато 8,5 % от италианците са прибяягвали до услугите на заложните къщи през 2011 г.

За един от най-тъжните случаи разказва Джордия Стандоли, работила четири месеца в една от заложните къщи. „Предимно жени, възрастни дами, продават каквото намерят, за да могат да си купят най-необходимите неща. Най-тъжният случай в практиката ми бе с жена под 50 години, с три деца, която беше загубила съпруга си. Тя дойде, за да продаде брачната си халка, за да успее да свърже двата края“, обяснява Стандоли.


Коментирай