Италианските и испанските застрахователи най-застрашени от гръцката криза


Мария Генчева | май 25, 2012 | Коментари 0 Италианските и испанските застрахователи са най-застрашени от евентуалното излизане на Гърция от Еврозоната, сочи доклад на рейтинговата агенция „Фич“. В същото време британските и германските застрахователни компании ще пострадат най-малко. Излизането на Гърция все още е е най-вероятният сценарий, но ако той се случи, ще пострадат […]

Италианските и испанските са най-застрашени от евентуалното излизане на от Еврозоната, сочи доклад на рейтинговата агенция „Фич“. В същото време британските и германските застрахователни компании ще пострадат най-малко.

Излизането на Гърция все още е е най-вероятният сценарий, но ако той се случи, ще пострадат застрахователите на Апенините и Пиренеите, обясняват от агенцията. Те вероятно ще бъдат поставени под наблюдение за понижаване на кредитния рейтинг, а някои от тях може да бъдат понижени с няколко степени. Причината за това е, че застрахователите в тези страни са силно обвързани със суверенния дълг и съответните страни може да бъдат наказани с понижение на суверенния рейтинг.

Британските и германските застрахователи обаче са сравнително защитени от сътресения, свързани с Гърция, смята „Фич“. Френските компании са изложени на по-голям риск, но управляем. Въпреки това, във всяка страна има и поне по едно важно изключение. Във Великобритания Aviva е много уязвима, тъй като е силно свързана с чрез свой филиал. В Германия повечето животозастрахователи нямат отношения с външния пазар, о големите компании като Allianz имат сериозно присъствие и в други страни от Еврозоната. Allianz Италия например е вторият по големина животозастраховател в страната и в активите си има сериозно количество италиански суверенен дълг. Във Франция изключението е Grouprama, която наскоро обяви загуба за 2011 г. от 1,76 млрд. заради отписване на гръцки дълг.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Коментирай