Италианските застрахователи държат 230 млрд. евро държавен дълг


Мария Генчева | юли 03, 2012 | Коментари 0 Италианските застрахователи притежават държавни облигации за 230 милиарда евро, съобщи италианската застрахователна асоциация ANIA, цитирана от Ройтерс. Според шефа на асоциацията Алдо Минучи, освен огромния суверенен дълг в активите им, застрахователите притежават още облигации на частни компании за 90 милиарда евро, повечето от които са банки. […]

Италианските застрахователи притежават държавни облигации за 230 милиарда евро, съобщи италианската застрахователна асоциация ANIA, цитирана от Ройтерс.

Според шефа на асоциацията Алдо Минучи, освен огромния суверенен в активите им, застрахователите притежават още облигации на частни компании за 90 милиарда евро, повечето от които са банки.

Обявените цифри потвърждават тревожната информация за портфейлите на застрахователите в Еврозоната, които са сериозно изложени на дълговата криза в страните от валутния съюз. Съществува тенденция активите на застрахователите да са до голяма степен свързани с географското им местоположение, тоест компаниите имат склонност да изкупуват ценни книжа в държавата, в която оперират. По този начин те стават особено уязвими на дълговите проблеми на държавата и на потенциални понижения на кредитни рейтинги. Дълговите проблеми на Италия и Испания в момента сериозно са влошили качеството на активите, притежавани от застрахователите в тези страни.

ANIA посочва още, че  през 2012 г. се очаква спад на приходите от премии за италианските с 3,3 % в сравнение с предишната година заради слабия икономически растеж и пазарната несигурност. За тази година се очакват премии за общо 106,6 милиарда евро.

От началото на тази година приходите в животозастрахователния сектор в Италия са 21,7 милиарда евро, в сравнение с 26 милиарда евро за същия период на предходната година.

Публикувано в : Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Коментирай