Испания потопи борсите, петрола и еврото


Мария Генчева | юли 23, 2012 | Коментари 0 Тежък удар понесоха европейските банки и компании, както и единната европейска валута и петрола в първия работен ден за седмицата заради финансовите проблеми на Испания. Опасността, че страната ще трябва да поиска спасителна помощ за бюджета си, предизвика невиждан в близките седмици и месеци срив на […]

Тежък удар понесоха европейските банки и компании, както и единната европейска валута и петрола в първия работен ден за седмицата заради финансовите проблеми на . Опасността, че страната ще трябва да поиска спасителна помощ за бюджета си, предизвика невиждан в близките седмици и месеци срив на финансовите пазари както в Европа, така и в Азия и Северна Америка.

Мрачното развитие на търговията последва новината, че испанската провинция Валенсия поиска спасителна помощ от правителството, защото не може да приведе финансите си в ред. Друга провинция – Мурсия, също обяви подобни намерения и подхрани съмненията в устойчивостта на държавните финанси. Те се проявиха още в неделя през нощта по време на търговията на азиатските пазари, където еврото достигна 11-годишен минимум спрямо японската йена. Отварянето на европейските борси в понеделник сутринта започна още по-мрачно. Мадридският Ibex бързо се срина с 5 %, подобни резултати показваха и борсите в Милано, Париж, Лондон и Франкфурт. До следобедните часове се наблюдаваше засилена разпродажба на акции на европейски компании. Най-много от нея загубиха банките, някои от които загубиха 7 – 8 % от стойността си. Във Франкфурт най-големият губещ бе Commerzbank, която в определен етап загуби 7 %, но при затварянето акциите й бяха с 6,13 % по-евтини от предишния работен ден в петък. Парижката затвори със спад на основния Cac 40 от 2,89 %, а най-много загуби банката Credit Agricole – 5,48 %, като по-рано първото място по загуби държеше BNP Paribas, чиито акции след това се стабилизираха. Още по-тежка бе ситуацията на борсата в Милано, където временно бе спряна търговията с акциите на няколко големи компании, включително банките Unicredit и Intesa Sanpaolo и застрахователната компания Generali, заради рязък спад в цените им в началото на търговията. Борсите в Мадрид и Милано забраниха още спекулативните сделки с покупки и продажби на акции, за да се избегнат допълнителни сътресения на пазарите.

Испания понесе и още един удар – лихвите по облигациите й достигнаха нов рекорд от 7,59 % за 10-годишните облигации. В същото време цените на застраховките на испанския дълг скочиха до 638 базисни точки, което означава, че застраховането на 10 милиона долара италиански дълг струва 638 000 долара. Застраховките на италианските плащания също се покачиха с 27 базисни точки до 553 базисни точки. Малко – с три базисни точки – се увеличиха и цените на застраховките на германските плащания, които все още са едни от най-сигурните в Европа и са на ниво 81 базисни точки.

Заради съмнителните прогнози за икономиката паднаха и цените на петрола, като сорт Брент от Северно море поевтиня с 2,8 %, а американският лек суров петрол с 2,9 %.

Публикувано в : Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай