Ислямска държава превръща църкви в зали за мъчения


Ислямска държава превръща християнските църкви в Ирак и Сирия в камери за мъчения, след като опразни сградите от ценните артефакти, които продава на черния пазар, предаде Фокс Нюз. Древни реликви и дори цели стенописи са изтръгвани от храмовете и контрабандно се изнасят по същите канали, които по-рано бяха създадени за трафик на петрол и оръжие […]

Ислямска държава превръща християнските църкви в Ирак и Сирия в камери за мъчения, след като опразни сградите от ценните артефакти, които продава на черния пазар, предаде Фокс Нюз.

Древни реликви и дори цели стенописи са изтръгвани от храмовете и контрабандно се изнасят по същите канали, които по-рано бяха създадени за трафик на петрол и оръжие от и към т. нар. Халифат. В контролирания от ИД район джихадистката армия твърди, че е създала суверенна държава, подчинена на шариата.

„ИД обяви своята цел да изкорени християнството“, казва пред Фокс Нюз Джей Секулов от Американския център за законност и правосъдие и автор на книгата „Възходът на ИД: Заплаха, която не можем да пренебрегнем“.

„Това е причината те да разпъват на кръст християни, включително и деца, да разрушават църкви и да продават артефакти. Факт е, че тази групировка няма да се спре пред нищо, за да си осигурява финанси за своята терористична мисия“, посочи Секулов.

През миналия юли екстремисти от ИД използваха чукове, за да разрушат гробницата на библейския пророк Йона, известен и като Юнус в Корана, край Мосул. По същото време те разрушаваха и сунитски храмове и джамии в северната провинция Ниневия, включително храма Шиа Саад бин Акил Хусейния в гр. Тал Афар, както и християнски църкви в Сирия.

Джихадистката групировка стриктно се придържа към радикалното си интерпретиране на исляма, забраняващо прекланяне пред каквото и да е освен пред Аллах. Халифатът заплаши да разруши светите места в Мека в Саудитска Арабия.

Християнството, юдаизмът и ислямът имат силни исторически връзки в региона и някои от най-ценните места и реликви са в Ирак и Сирия, отбелязват експерти. Разрушаването или разпръскването на артефакти е трагедия, твърди Шаул Габай, учен от Училището за международни изследвания Джозеф Корбел към Денвърския университет. 


VESTI.bg

Коментирай