Искра ли е породила живот на Земята


Учени възпроизведоха с мощен лазер първата искрица, която може да е породила живот на Земята, съобщи Асошиейтед прес. Насоченият към глина и химически разтвор лазер симулира енергията на ускоряващ се астероид, който се блъска в планетата. Това създаде ключовите градивни блокчета на живота. Експериментът получи и четирите бази, необходими за РНК, по-прост сродник на ДНК. […]

Учени възпроизведоха с мощен лазер първата искрица, която може да е породила живот на Земята, съобщи Асошиейтед прес.

Насоченият към глина и химически разтвор лазер симулира енергията на ускоряващ се астероид, който се блъска в планетата. Това създаде ключовите градивни блокчета на живота.

Експериментът получи и четирите бази, необходими за РНК, по-прост сродник на ДНК. След тези бази има много все още неустановени стъпки до появата на живот. Това обаче е потенциалната начална точка в процеса.

Някои учени се изказаха скептично за резултатите, които всъщност не доказват, че така е започнал животът на Земята преди около 4 милиарда години. Тогава астероидите са бомбардирали Земята 10 пъти по-често, отколкото преди и след това.

Експериментът обаче подкрепя тази конкретна теория.

Учените са получавали тези бази РНК и по други начини, с комбинация от химикали и налягане.

„Този експеримент за пръв път провери теорията, че енергия от космически сблъсък може да е предизвикала решаващата химическа реакция“, каза ръководителят на изследването Сватоплук Чивис от института „Хейровски“ в Прага.

Специалистите не са единодушни относно важността на експеримента. Според едни той е доста значим, защото получава началния материал за живота, съществувал на ранната Земя. Според други полученото количество от една база е толкова малко, че резултатите не са значими.

Според друга теория за възникването на живота, той е започнал от микроби, пристигнали на Земята с комета или астероид.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай