Инфраструктурата в Габровско пострада от дъждовете


Още по темата Обилните валежи доведоха до преливане на язовири и наводненияПреди 23 часа Юни ще бъде по-дъждовен и хладен от обичайнотоПреди 3 дни Повишило се е нивото на реките Осъм, Янтра и ИскърПреди 1 ден Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след поройните дъждове през последните три денонощия, съобщиха от общинския съвет по сигурността. […]

Още по темата

  • Обилните валежи доведоха до преливане на язовири и наводнения
    Преди 23 часа

  • Юни ще бъде по-дъждовен и хладен от обичайното
    Преди 3 дни

  • Повишило се е нивото на реките Осъм, Янтра и Искър
    Преди 1 ден

Обстановката в Габрово постепенно се нормализира след поройните дъждове през последните три денонощия, съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Под наблюдение остават свлачищните райони, прелелите дерета, река Янтра и притоците ѝ Синкевица, Паничарка и Сивек.

Високите води са нанесли сериозни поражения на пътната инфраструктура.

Активизирали са се осем свлачища, като едно от тях е блокирало пътя към габровското планинско село Дебел дял и автомобилите временно са пренасочени по обиколен път. Пътните настилки на около двайсетина улици и квартали са частично разрушени, това налага гражданите и водачите на автомобили да се съобразяват с неудобствата и да се движат с повишено внимание.

В местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ сигналите за наводнени избени и приземни жилищни помещения нарастват, спасителите са се отзовали досега общо на 58 сигнала.

В язовир „Христо Смирненски“ свободният обем до преливника е около 5 милиона кубически метра, не се налага аварийното му източване.

Екипи на общината и на пожарната безопасност, както и на фирмите изпълнители по водния цикъл, заедно с местните предприятия ВиК и „Благоустрояване“ продължават

работата по обезопасяването на пътните участъци и разчистването на земни маси и наноси.

За 45 часа непрекъснати проливни дъждове в Габрово паднаха около 100 литра валежи на квадратен метър, при частичен интензитет в пиковите моменти 320 литра на квадратен метър, а река Янтра повиши нивото си с два и половина метра.


VESTI.bg

Коментирай