Интернетът на Луната е по-бърз от този на Земята


Звучи нереално, но е истина – връзката с интернет от луната е десет пъти по-бърза, отколкото тази от Земята. НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет, който е много по-бърз, отколкото за повечето потребители на Земята, съобщи в. „Дейли мейл„. Връзката достигна скорост 622 мегабита […]

Звучи нереално, но е истина – връзката с интернет от луната е десет пъти по-бърза, отколкото тази от Земята.

НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет, който е много по-бърз, отколкото за повечето потребители на Земята, съобщи в. „Дейли мейл„.

Връзката достигна скорост 622 мегабита в секунда.

Екипът призна, че е изненадан от резултата, който ще даде възможност от орбита да се изпраща 3D видеоматериал, както и данни от роботизирано изследване на други планети и луни.

Тестът „Лунна лазерна комуникационна демонстрация“ е направен през октомври миналата година. Тогава от космическия апарат LADEE с лазер е изпратена информация до Земята, чиято скорост достигнала 622 мегабита в секунда.

Системите с радиочестоти, използвани сега за космически комуникации, са десетки пъти по-бавни.

НАСА и екипът от лабораторията „Линкълн“ са тествали първата двупосочна лазерна връзка между Луната и Земята един месец. С тази технология от Луната могат да се изпращат шест пъти повече данни с по-малък предавател и 25 процента по-малко мощност в сравнение с най-авангардната радиочестотна система.

„Концепцията е правилна и системата е надеждна. Готова е за праймтайм предаване“ – каза ръководителят на екипа Дон Боронсън.

Следващата мисия на НАСА за лазерни комуникации LCRD ще бъде изстреляна през 2017 г. С нея ще бъде направен опит за лазерна връзка със скорост над 1 гигабита в секунда между Земята и спътник на геосинхронна орбита, която е 10 пъти по-близо от Лунната.

Целта на тази мисия, която ще продължи пет години, е технологията да бъде проверена, така че бъдещите космически апарати да започнат да я използват.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай