Институциите тръгват по следите на анаболите


Всички институции тръгват по следите на анаболите. След поредния допинг скандал с националния ни отбор по вдигане на тежести, спортният министър поиска по-строги мерки във фитнес центровете и магазините за хранителни добавки, информира Нова ТВ. Засега полицията може само да подпомага проверките на други институции. На територията на България не съществува лаборатория, която да установи […]

Всички институции тръгват по следите на анаболите. След поредния допинг скандал с националния ни отбор по вдигане на тежести, спортният министър поиска по-строги мерки във фитнес центровете и магазините за хранителни добавки, информира Нова ТВ.

Засега полицията може само да подпомага проверките на други институции.

На територията на България не съществува лаборатория, която да установи дали в хранителните добавки наистина има обявените на етикета билки или растения.

Така контролът върху продажбата на анаболни стероиди у нас се превръща в илюзорно понятие.

Магазините за хранителни добавки, в които тайно се продават анаболи, се контролират от Агенцията по безопасност на храните. Но пък те нямат право да проверяват какво се търгува под масата

Анаболните стероиди трябва да се контролират от Агенцията по лекарствата. Но днес тяхната позиция не беше представена. „Това е нелегално разпространение на лекарствени вещества.

Предлагането на такива вещества трябва да се инкриминира категорично, не може хора в 8-ми клас да предписват стероиди и да правят схеми“, категоричен е министър Красен Кралев.

А

у нас търговията с анаболни стероиди в интернет законово е като проституцията – законът не го забранява изрично, но и не го регламентира съвсем ясно.

И така в крайна сметка излиза, че няма нито една институция, която може да провери кой, къде и защо продава под масата хормонални препарати, дори на деца. Затова се предлагат промени в закона и по-строг контрол върху продажбата на тези вещества.

„Трябва да се реши под чий контрол и кой ще извършва регистрацията на хранителните добавки и да има национален регистър на фитнес инструкторите“, заяви Кралев.

От МВР обясниха, че ще съдействат при нужда, но по принцип полицаите нямат никакво отношение към фитнес центровете и магазините за хранителни добавки, освен ако в тях не е извършено престъпление.

И още нещо – в България липсва и официален регистър на всички хранителни добавки. Има само база данни, която постоянно се променя заради навлизането на нови и изтеглянето на стари продукти.

Никой не ги изследва специално, преди да бъдат пуснати за продажба. Така потребителят изобщо не е наясно за какво точно дава парите си.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай