ИКЕА изтри жените от каталога си


Мария Генчева | окт 01, 2012 | Коментари 0 Шведската търговска верига ИКЕА си навлече гнева на правозащитници, след като се оказа, че от каталозите й за Саудитска Арабия са премахнати някои от снимките на жени, съобщи в. „Дейли телеграф”. Католозите на компанията се разпространяват в 62 варианта по целия свят, но в по-голямата си […]

Шведската търговска верига ИКЕА си навлече гнева на правозащитници, след като се оказа, че от каталозите й за Саудитска Арабия са премахнати някои от снимките на , съобщи в. „Дейли телеграф”.

Католозите на компанията се разпространяват в 62 варианта по целия свят, но в по-голямата си част те са еднакви. Различията между вариантите са свързани с вкусовете на отделните пазари. Промени се правят и за да се преодолеят културни различия. Вероятно затова й съдържанието за Саудитска Арабия, където жените не се смятат за важна част от обществото и имат ограничени права, е редактирано, така че техните изображения да не изобилстват в каталога. Така например на една от страниците се представя обзавеждане на баня. На картинката се виждат мъж, жена и дете, по пижами. В саудитската версия обаче жената с пижама е изтрита и на снимката има само мъже. Подобна редакция има и по други страници, като женските снимки са сведени до минимум.

Решението си навлече критики на европейски политици и правозащитници, които протестират срещу погазването на правата на жените. Ръководството на ИКЕА се извини за каталога.

Публикувано в : Бизнес новиниИнтересно

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай