Изслушват Чочкова и Точкова за главен съдебен инспектор


Номинираните за главен съдебен инспектор на Съюза на съдиите Вера Чочкова (д) и Теодора Точкова (л)   Още по темата Златанова недоволна, че няма кандидати за съдебен инспектор06.03.2014 Парламентът спря процедурата по избор на съдебен инспектор29.01.2014 В Съдебната палата започна изслушването на номинираните кандидати за главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдия Вера Чочкова […]

Номинираните за главен съдебен инспектор на Съюза на съдиите Вера Чочкова (д) и Теодора Точкова (л)  

Още по темата

  • Златанова недоволна, че няма кандидати за съдебен инспектор
    06.03.2014

  • Парламентът спря процедурата по избор на съдебен инспектор
    29.01.2014

В Съдебната палата започна изслушването на номинираните кандидати за главен инспектор към Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдия Вера Чочкова и съдия Теодора Точкова.

„Познавам добре актовете на Вера Чочкова и в тях винаги съм виждала, че тя има стабилни познания. Качеството на актовете е от значение. Тя е един ерудиран специалист“, каза Галина Иванова, съдия в Софийски градски съд (СГС), която представи кандидатурата на Чочкова.

По думите й сериозните изисквания на Закона за съдебната власт главният съдебен инспектор да има поне 10 години стаж са изпълнени от Чочкова. 

„Във всички свои актове е поставила един висок стандарт,  които могат да я определят като един от най-добрите съдии“, каза още съдия Иванова.

„Получих подкрепа от колегите си и това ме окуражи да се кандидатирам за главен инспектор към ВСС. Не се предавам лесно и съм борбена личност. Обичам предизвикателствата и приемам по този начин номинацията си за главен инспектор към ВСС“, заяви съдия Вера Чочкова.

„Когато системата има нужда от вътрешни реформи, все пак някой трябва да се наеме с тях

и искам да мисля за инспектората като за орган с оздравителна функция, който да върне доверието на гражданите към съда“, подчерта съдия Чочкова.

Според кандидата за главен инспектор към ВСС, инспекторатът трябва да окуражава съдиите, прокурорите и следователите с потенциал, както и да допринася за отстраняването на пречките в тяхната работа.

Чочкова подчерта, че съдиите трябва да се произнасят в по-кратки и разумни срокове, както и да се оптимизира досъдебната фаза на процесите. За целта тя предложи прокурорите да излязат с идеи за разрешаване на този проблем.

Инспекторатът не следва да се възприема като наказателен отряд, а като орган, който да оказва помощ на съдилищата.

Следва да се засили ролята на Инспектората при атестирането на магистрати. Това каза Теодора Точкова, председател на Административен съд Хасково, също номинирана за главен инспектор.  По думите й номинацията е била изненада за нея.

„Чрез събиране на коректни данни при проверките относно качеството на работата на съответния магистрат, респективно ръководител, Инспекторатът разполага с правомощие за влияние при провеждането на атестацията, а и върху назначенията на административни ръководители“, каза Точкова.

„Трябва да продължи активността на Инспектората към ВСС. При противоречива съдебна практика, установена при осъществяване на контролната дейност, да сигнализира компетентните органи за отправяне на искане за приемане на тълкувателни решения или постановления.

Това е едно от изключително важните правомощия на Инспектората, способстващо отстраняването на противоречивата съдебна практика и е израз на високите очаквания на Конституционния законодател към този орган на съдебната власт. Трябва да продължи да си взаимодейства с другите държавни органи и органите на съдебната власт, за да може, заедно с тях да осъществи съдебната реформа”, каза още номинираната за главен съдебен инспектор. 

Номинираните кандидати на Съюза на съдиите в България за главен инспектор към ВСС са двама – съдия Вера Чочкова и съдия Теодора Точкова, като целта на днешното изслушване е да проведе диалог относно вътрешните изисквания на ССБ за дейността на Главния инспекторат към ВСС.


VESTI.bg

Коментирай