Израел се изтегля от централния сектор на Газа


Още по темата Израел и „Хамас“ се съгласиха на примирие, но веднага го нарушихаПреди 1 ден Израел стреля по училище на ООН, пълно с бежанциПреди 3 дни Израел и „Хамас“ подновиха бойните действияПреди 6 дни Израелски войски и танкове се изтеглиха от централния сектор на ивицата Газа днес и се насочиха към границата с Израел, […]

Още по темата

  • Израел и „Хамас“ се съгласиха на примирие, но веднага го нарушиха
    Преди 1 ден

  • Израел стреля по училище на ООН, пълно с бежанци
    Преди 3 дни

  • Израел и „Хамас“ подновиха бойните действия
    Преди 6 дни

Израелски войски и танкове се изтеглиха от централния сектор на ивицата Газа днес и се насочиха към границата с Израел, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано днес израелското военно командване подкани палестинците, избягали от домовете си заради военните действия, да се завърнат в един от най-тежко пострадалите райони на ивицата.

Това бе изтълкувано от израелски медии като признак, че военната операция в Газа е пред приключване и армията се готви за едностранно изтегляне, обявявайки победа.
Израелските власти отказаха засега да коментират тези съобщения, но АП припомня, че именно така е постъпвал Израел и при предишните войни срещу Газа.

До момента по палестински данни жертви на 25-дневното израелско нахлуване са станали 1669 души в Газа.

Според местни правозащитни групи 80 процента от тях са цивилни, включително деца. Според Израел обаче 47 на сто от загиналите са бойци на ислямисткото движение „Хамас“, които в Израел наричат „терористи“.

Израелското военно командване, цитирано от Ройтерс, се оправда, че е правило всичко възможно да избягва невинни жертви, но това било много трудно, когато се водят боеве в гъстонаселен район.

Загинали са и 63-ма войници на Израел, както и трима цивилни евреи.

Междувременно израелски войници продължават да издирват своя лейтенант Хадар Голдин, който според военните е бил пленен при засада на „Хамас“ вчера сутринта. От военното командване на „Хамас“, от своя страна, съобщиха днес, че „до този момент нямат информация за изчезнал войник, нито за това къде се намира той, нито пък за обстоятелствата на изчезването му“. От

„Хамас“ предположиха, че войникът може да е загинал при престрелката.

Израел няма да преговара за мир в Египет

Малко по-късно израелският министър Ювал Щайниц заяви, че „нямат смисъл“ опитите да се постигне примирие с „Хамас“ в Газа и че Израел няма да изпрати делегация в Кайро на насрочените там преговори за прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Министър Ювал Щайниц говори днес по израелския телевизионен „Канал 10“.

Според АП думите му означават, че Израел смята да приключи сегашната си военна операция срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“ в Газа „на свои собствени условия“, без да влиза в непреки преговори с лидерите на „Хамас“, управляващи в Газа.

Според Щайниц Хамас многократно е нарушавал предишните примирия и това „ни води към извода, че няма смисъл да се преговаря с тази организация“ за някакво споразумение.

Днес израелското военно командване обяви, че започва изтегляне на свои сили от централния сектор на Газа.

Според израелски медии това вероятно означава, че Израел смята да приключва 25-дневната си операция в Газа.

По-късно стана ясно, че САЩ са одобрили отпускането на 225 милиона долара за спешно финансиране на израелската противоракетна система „Железен купол“, предаде Ройтерс.

Документът ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента Барак Обама. Камарата на представителите гласува финансирането късно снощи, няколко часа, след като то бе единодушно одобрено от Сената.

Парите ще бъдат използвани за попълване на израелския арсенал от ракети-прихващачи, много от които бяха използвани за сваляне на палестинските ръкети с малък обсег, изстрелвани от ивицата Газа по Израел в продължаващия трета седмица конфликт.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай