Изложиха в музей живо копие на ухото на Винсент ван Гог


Автопортрет на Ван Гог, преди да отреже ухото си   Когато Винсент ван Гог отрязва собственото си ляво ухо в момент на лудост преди повече от век, той иска да направи голямо впечатление. Дори и най-великият художник обаче не би предположил, че отрязаният му орган, увит и доставен във френски бордей, ще бъде отгледан наново и […]

Автопортрет на Ван Гог, преди да отреже ухото си  

Когато Винсент ван Гог отрязва собственото си ляво ухо в момент на лудост преди повече от век, той иска да направи голямо впечатление.

Дори и най-великият художник обаче не би предположил, че отрязаният му орган, увит и доставен във френски бордей, ще бъде отгледан наново и година по-късно изложен в музей.

Германски музей представи копие на ухото на Винсент Ван Гог. То е

създадено чрез използване на генетичен материал, предоставен от наследник на холандския художник.

От Центъра за изкуство и медии в Карлсруе поясниха, че художникът Димут Стребе създал копието на ухото, като използвал живи клетки от Льове Ван Гог, праправнука на брата на Винсент Ван Гог – Тео.

С помощта на триизмерен принтер клетките били оформени така, че да заприличат на ухото на художника. От музея поясниха, че Льове и Винсент Ван Гаг поделят около 1/16 част от едни и същи гени, както и Y-хромозомата, която се предава по мъжка линия.

Художникът Димут Стребе заяви, че искал да комбинира изкуството с науката.

„Използвах науката като някакъв вид четка, подобна на онази, с която е рисувал Ван Гог“, каза той.

Стребе, който се е установил в САЩ, отбеляза, че ухото е отгледано в болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън и е поддържано живо в стъкленица, която съдържа хранителен разтвор.

Теоретично погледнато, то може години наред да бъде живо. Стребе планира да изложи ухото в Ню Йорк следващата година.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай