Избирателната активност в някои градове към 10 ч.


Няколко общински избирателни комисии обявиха официални данни за избирателната активност на втория тур на местните избори до 10 ч. В София към 10,00 ч. вота си са дали 2,29% от имащите право на глас, съобщи Полина Витанова, председател на ОИК – София. Избори за районен кмет има днес в 16 административни района на столицата. Най-висока […]

Няколко общински избирателни комисии обявиха официални данни за избирателната активност на втория тур на местните избори до 10 ч.

В София към 10,00 ч. вота си са дали 2,29% от имащите право на глас, съобщи Полина Витанова, председател на ОИК – София.

Избори за районен кмет има днес в 16 административни района на столицата. Най-висока е активността в районите Връбница и Нови Искър, а най-ниска – в Слатина, Красно село и Триадица.

Изборният ден протича нормално.

Получен е един сигнал в кв. „Красна поляна“ за раздаване на флаери на една от политическите сили, който в момента се проверява, посочи Витанова.

Избирателната активност към 10,00 ч. в трите района на Варна, в които има балотаж, е 2,53%, съобщи председателят на ОИК в крайморския град Велин Жеков.

Най-висока е активността в район Аспарухово, където са гласували 4,21 на сто от избирателите. В район Приморски своя вот са упражнили 1,6% от избирателите, а в район Владислав Варненчик – 3.1 на сто от имащите право на глас.

До момента няма постъпили сигнали и жалби за нарушения на изборния процес.

Във Варненска област днес балотажи има и в общините Дългопол, Белослав, Вълчи дол, Долни чифлик и Провадия. Втори тур на изборите се провежда в 40 села.

Избирателната активност в община Плевен към 10,00 ч. е 5,96%, което е с около 2% по-ниска в сравнение с първия тур на местните избори. Председателят на ОИК Ярослав Димитров заяви за БТА, че изборният ден протича нормално, всичките 167 СИК са отворени и функционират.

В Ловеч е избирателната активност е 9,8%. Толкова е и в община Троян.

В общините Тетевен и Ябланица също почти равен процент избиратели са упражнили правото си на глас до този момент, съответно – 17,47 и 17,72 на сто.

В тези четири общини на втори тур се избират, както общински кметове, така и на населените места.

В общините Угърчин, Летница и Луковит се провежда само избор за кметове на населени места и процентите на избирателната активност са съответно – 36,72, 26,85 и 19,53.

В Шумен към 10 ч. са гласували 5,27 на сто от имащите право на вот 82689 души. Към момента в ОИК – Шумен не са постъпвали жалби и сигнали, уточни председателят на комисията Даниела Величкова.

В Добричка област най-висока е избирателната активност на балотажа за кметове в община Балчик, където 24,19 на сто от гласоподавателите са дали своя вот. Кмет на Балчик бе избран още на първия тур, а днес изборът е за кметове на осем населени места, между които е и най-голямото село в общината – Оброчище, поясниха от областната управа.

В Тервел, където се провежда втори тур за избор на общински кмет, както и за кметове на някои села, активността на избирателите достига 20,17 на сто.

В община Крушари балотаж има само в село Капитан Димитрово и там 18,89 на сто от избирателите вече са пуснали бюлетина. Над 18 на сто от гласоподавателите в община Шабла и над 15 на сто от избирателите в общините Генерал Тошево и Каварна, където се избират общински кметове, са дали вота си.

Най-ниска е избирателната активност в община Добричка – 9,73 на сто, и в Добрич – 6,12 на сто. Гласоподавателите трябва да определят кой ще управлява двете общини през новия мандат.

Между 8,96 и 33, 4 на сто е избирателната активност в различните общини на Силистренска област, показва справка от общинските избирателни комисии.

Най-висока е избирателната активност в Тутраканската община – 33,4 на сто. Там се гласува само в едно село за кмет.

Най-ниска е избирателната активност в Силистренската община – 8,9 на сто. В общината има балотаж за кмет на община и за кметове в две населени места.

За сигнал за незаконна агитация се съобщава само от общинската избирателна комисия в Главиница. От останалите общински избирателни комисии няма сигнали за нарушения.

В ромската махала в Пловдив избирателната активност е ниска, вижте повече във видеото:

До 10 ч. само седем сигнала за нарушения са подадени в ЦИК.


VESTI.bg

Коментирай