ИДИЛ са най-богатите терористи в историята


Групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди – „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) се е превърнала в най-богатата терористична организация в света, като печели десетки милиона долари дневно от откупи и нелегални продажби на петрол, пише АФП. Агенцията цитира американския помощник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване в екипа на Обама Дейвид Коен, който казва, че няма магическо средство или […]

Групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди – „Ислямска държава в Ирак и Леванта“) се е превърнала в най-богатата терористична организация в света, като печели десетки милиона долари дневно от откупи и нелегални продажби на петрол, пише АФП.

Агенцията цитира американския помощник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване в екипа на Обама Дейвид Коен, който казва, че няма магическо средство или тайно оръжие, с което да бъде изпразнена хазната на ИД.

Коен е един от членовете на екипа на американския президент, отговарящ за борбата срещу групировката. ИД насочи вниманието на света към себе си, към странните си амбиции и поразителна бруталност, но в групировката има и още нещо: нейното реално богатство, обяснява Коен.

„Със своите първични методи на финансиране организацията успява да печели десетки милиони долари месечно. Те използват методи като продажба на откраднат петрол, взимане на откупи за отвлечени жертви, кражба и изнудване и в по-малка степен дарения от поддръжници извън Сирия и Ирак“, добавя той.

Само от завзетите рафинерии джихадистите могат да произвеждат по около 50 000 барела дневно от полетата в Сирия и Ирак. Това се равнява на дневен приход в размер на около 1 милион долара.

Според Коен ИД продава петрола на „значително по-ниски цени на различни посредници, включително и в Турция, които след това го препродават“. Петрол се продава и на кюрдите в Ирак, които го препродават в Турция.

Още един пример за покварата на режима на Асад: изглежда сирийското правителство е сключило споразумение за купуване на петрол от ИД, казва още той. Около 20 милиона долара са набрани чрез отвличания, на журналисти и европейски заложници, например. Освен това местният бизнес в пленените градове се изнудва за пари.

Въздушните удари възпрепятстват екстремистите да произвеждат петрол, а санкциите на САЩ трябва да бъдат насочени към тези, които купуват незаконен петрол. „Фокусирали сме усилията си в ограничението на достъпа на ИД до международната финансова система, за да не може групировката да получават пари от чужбина и да не може да съхраняват или използват средствата си на местна почва“, казва Коен.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай