ИДИЛ обяви създаването на халифат, Русия помага на Ирак


Още по темата ИДИЛ екзекутира и разпнъна на кръст девет души в СирияПреди 22 часа В Мосул ИДИЛ вече налага ислямски редПреди 3 дни Джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която превзе територии в Ирак, официално обяви създаването на халифат, въпреки че иракските правителствени сили започнаха да отблъскват бойците ѝ при настъпление, […]

Още по темата

  • ИДИЛ екзекутира и разпнъна на кръст девет души в Сирия
    Преди 22 часа

  • В Мосул ИДИЛ вече налага ислямски ред
    Преди 3 дни

Джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която превзе територии в Ирак, официално обяви създаването на халифат, въпреки че иракските правителствени сили започнаха да отблъскват бойците ѝ при настъпление, съсредоточено върху възвръщането на град Тикрит, пише британският в. „Файненшъл таймс“.

Говорител на ИДИЛ заяви, че ръководството на групировката е решило да установи халифат – суверенна държава, смятана от много мюсюлмани за официален приемник на властта на пророка Мохамед.

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади беше обявен за халиф и според групировката сега всички мюсюлмани по света трябва да се закълнат във вярност пред него,

изтъква изданието.

Според анализатори, цитирани от британския в. „Гардиън“, с обявяването на халифат ИДИЛ отправя пряко предизвикателство към арабските управници в Залива и към Ал Кайда, която се отрече от групировката през февруари.

Обявлението, направено в първия ден на свещения за мюсюлманите месец рамазан, на практика преименува групировката на Ислямска държава и съживява идеята за ислямски халифат, който не е съществувал като признат политически субект, откакто беше премахнат преди 90 години от първия президент на съвременна Турция Кемал Ататюрк, отбелязва американският в. „Уолстрийт джърнъл“.

Според изданието обаче още не е ясно каква значимост има тази декларация. Важността ѝ до голяма степен ще зависи от

реакцията на Айман аз Зауахири – лидера на Ал Кайда, която беше смятана за водещата ислямистка въоръжена организация преди внезапния възход на ИДИЛ през последната година.

Могъщата някога организация на Зауахири напоследък е засенчена от групировката на Багдади, след като ИДИЛ се издигна като важна военна сила в Сирия. По-практичният и не толкова теоретичен подход на ИДИЛ към воденето на джихад я прави привлекателна за млади новобранци и богати дарители, които нямат търпение да видят осъществена мечтата си за ислямска държава.

Декларацията на ИДИЛ е колкото предупреждение към Ал Кайда, толкова и предсрочно обявяване на победа над другите ѝ врагове като иракското правителство и неговите поддръжници от Иран и Запада, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

Руски специалисти и изтребители пристигнаха в Ирак, за да помагат на правителствените сили в борбата с джихадистите,

пише в. „Ню Йорк таймс“.

Този ход на Русия беше най-малкото косвен укор към САЩ, които според Ирак твърде много се бавят с изпращането на американски изтребители и хеликоптери, въпреки че Вашингтон подготвя доставянето им, изтъква американското издание.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай