Златанова: Написаното за спиране на европарите е с пропагандни цели


Още по темата ЕК няма да спира еврофондовете за БългарияПреди 20 часа ЕП препоръча спиране на еврофондовете за БългарияПреди 1 ден Предупреждението за спирането на европейските пари е едно изречение, написано с пропагандни цели. Това заяви в „Седмицата“ на „Дарик“ вицепремиерът Зинаида Златанова. По думите ѝ в доклада има критики към всички държави. Зинаида Златанова […]

Още по темата

  • ЕК няма да спира еврофондовете за България
    Преди 20 часа

  • ЕП препоръча спиране на еврофондовете за България
    Преди 1 ден

Предупреждението за спирането на европейските пари е едно изречение, написано с пропагандни цели.

Това заяви в „Седмицата“ на „Дарик“ вицепремиерът Зинаида Златанова. По думите ѝ в доклада има критики към всички държави.

Зинаида Златанова съобщи, че около 50% от парите, които сме могли усвоим по програмите 2007 – 2013 г., реално са влезли в страната ни.

„България е на предпоследно място по усвояване на европари. Под нас е само Румъния, а след нас в класацията е Италия. Страната ни е с голяма разлика в класацията и от Румъния, и от Италия“, призна Златанова.

„За усвояването от предишния период има още около 3 млрд. лева, които може да бъдат усвоени в следващите две години. От новите оперативни програми вероятно още през първата половина на 2014 г. ще започне усвояването на средства по „Човешки ресурси“. Надявам се да има европари през 2014 г. за България. Може да започне реализирането на проекти преди официалното одобрение от Брюксел“, заяви още правосъдният министър.

„Аз съм помолила колегите министри, които имат оперативни програми, да задействат по-бързо формирането на комитетите за наблюдение, за да сме в план“, уточни тя.

„Не става дума само за пари. Трябва да се замислим поне веднъж на 5 години, когато има евроизбори, защо ни е събрала Европа“,

продължава вицепремиерът. Тя посочи, че една от задачите е Европа да стане една по-конкурентоспособна икономика.

„Трябва да постигнем растеж, който да допринесе за приобщаването на всички европейски граждани. Целта на всичко това е европейските граждани да живеят по-добре“, каза Златанова.

Вицепремиерът се спря по-подробно на реформите в два сектора – образование и здравеопазване. Тя констатира, че реформите там са очаквани от цялото общество през последните 10 години.

„Разговорът с Европейската комисия продължи по-дълго, защото за последните 9 месеца нашето правителство трябваше да изработи стратегически документи в редица области, сред които са и образованието и здравеопазването“, посочи Златанова и добави:

„Знаете, че в тези сектори имаше страх и имитация на реформи. Смяташе се, че здравеопазването е за лекарите, а не за пациентите. Ние искаме да стане обратното“.

През следващия програмен период, който ще приключи през 2020 г., страната ни ще получи около 15 милиарда евро. От тях приблизително половината (7 милиарда евро) ще отидат за подпомагането на земеделието. Останалите средства ще бъдат разпределени по 9-те Оперативни програми.


VESTI.bg

Коментирай