Засякоха мощно изригване на черната дупка в Млечния път


Американски астрономи с помощта на рентгеновия телескоп на НАСА „Чандра“ регистрираха най-голямото в историята на наблюденията изригване от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика – Млечeн път, съобщи на сайта си НАСА. Черната дупка в центъра на нашата галактика се нарича Стрелец A (Sgr A), припомня РИА „Новости“. Според приблизителни изчисления нейната маса […]

Американски астрономи с помощта на рентгеновия телескоп на НАСА „Чандра“ регистрираха най-голямото в историята на наблюденията изригване от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика – Млечeн път, съобщи на сайта си НАСА.

Черната дупка в центъра на нашата галактика се нарича Стрелец A (Sgr A), припомня РИА „Новости“. Според приблизителни изчисления нейната маса е 4,5 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Учените са регистрирали рекордно изхвърляне на вещество от Sgr A в момента на наблюдение на взаимодействието на черната дупка и газов облак, известен с названието G2. Рентгеновото изригване е било 400 пъти по-ярко, отколкото е обичайно. По всяка вероятност е свързано с G2.

Астрофизиците са на мнение, че са възможни две причини за подобно мощно изригване.

Според първата то се дължи на преминал наблизо астероид, разрушен от черната дупка.

Според втората е свързано с взаимодействието на силовите магнитни линии в газовия поток, насочен към черната дупка.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай