Застраховките срещу отмяна на полет трябва да се продават отделно


Мария Генчева | юли 21, 2012 | Коментари 0 Застраховките срещу отмяна на полет трябва да се продават само отделно и не може да се включват в цената на полета. Това реши Европейският съд в Люксембург. Решението е по дело, заведено от германска потребителска асоциация срещу сайта за продажба на самолетни билети ebookers.com. Потребителите се […]

Застраховките срещу отмяна на трябва да се продават само отделно и не може да се включват в цената на полета. Това реши Европейският съд в Люксембург.

Решението е по дело, заведено от германска потребителска асоциация срещу сайта за продажба на самолетни билети ebookers.com. Потребителите се оплакват, че щом направят резервация през системата, освен цената на полета им се начисляват автоматично допълнителни такси за услуги, включително застраховка срещу отмяна на полет. Съобщение в края на страницата дава указания как тя може да бъде отказана. Решението на Европейския съд гласи, че тази застраховка не може да се начислява автоматично в цената на полета, тъй като тя не е нито задължителна, нито необходима за целите на полета, като например летищните такси или такси за обработване на плащанията, удържани от някои авиокомпании. Затова тази застраховка трябва да се предлага само като допълнителна, избираема услуга.

„Законът на ЕС изисква подобни допълнителни плащания да бъдат представяни по ясен, прозрачен и недвусмислен начин в началото на всеки резервационен процес, и съгласяването с тях трябва да е на избираем принцип“, се казва в решението на съда.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Коментирай