Застрахователи ще отказват обезщетения заради Фейсбук


Ако съобщите във Фейсбук, че сте на летището и отивате във ваканция, директно казвате на крадците, че къщата ви е празна. Съобщаването на подобна информация на много хора увеличава многократно риска от инцидент, който пък може да ви навлече двойна доза неприятни емоции, предупреждават застрахователни експерти. В момента проверяването на клиентите във Фейсбук не е […]

Ако съобщите във , че сте на летището и отивате във ваканция, директно казвате на крадците, че къщата ви е празна. Съобщаването на подобна информация на много хора увеличава многократно риска от инцидент, който пък може да ви навлече двойна доза неприятни емоции, предупреждават застрахователни експерти.

В момента проверяването на клиентите във Фейсбук не е масова практика сред застрахователите, но скоро ще стане, и то може би още от следващата година, обясняват анализаторите пред в. „Дейли мейл“. И застрахователните компании ще започнат да отказват на клиенти, които са разкрили твърде много информация за себе си в социалната мрежа и са дали повод за инцидент.

Пускането на снимка на новата ви кола във Фейсбук или информация за това кой мобилен оператор използвате би било достатъчно, за да могат киберпрестъпниците да хакнат компютъра ви и да откраднат банковата ви сметка само за няколко минути, обясняват експертите. А

измамите по струват на банките и

застрахователните компании милиарди долари всяка година

Затова и е съвсем очаквано те да започнат да вземат предвид и огромното количество информация, която клиентите им нарочно публикуват в интернет, когато анализират и разследват щетите.

„В момента банките не проверяват информацията в социалните мрежи за ищците. Но няма да е изненада ако в бъдеще това се промени, тъй като хората правят тази информация все по-достъпна“, обяснява Алесандра Куартучи от сайта confused.com.

„Думите и снимките, които публикувате в интернет, могат да бъдат видени от стотици, дори хиляди хора, и споделянето на твърде много информация в социалните мрежи може да е финансово бедствие“, обяснява тя. „Задължение на собственика на дебитни и кредитни карти е да осигурява съхраняването им на безопасно и сигурно място. Споделянето с всички, че не сте у дома, не прави къщата ви сигурно място“, добавя Куартучи.

В момента повечето банки и проверяват съмнителните искове случай по случай и проверката в социалните мрежи не е рутинна операция. Въпреки това, ако открият, че някакъв инцидент се е случил заради небрежността на пострадалия, който е пуснал нещо в интернет, той може и да не си получи обезщетението. Според експертите в скоро време такива проверки ще станат масова практика, и съответно откази на подобни основания.

Според Оливър Крофтън, директор на компанията за интернет сигурност Vigilante Bespoke, това ще започне още следващата година.

„Хакерите използват все по-целенасочен подход, ровят по-дълбоко и използват социалните мрежи“, обяснява той. „Хората публикуват твърде много лична информация в различни сайтове и

всичко, което публикувате, стига до целия свят

, добавя специалистът. „Това струва на банковата индустрия толкова много, че е неизбежно банките да станат по-стриктни. Ако сте бил ограбен и няколко дни по-рано сте съобщил, че сте на летището, застрахователните компании може и да не ви изплатят обезщетението“, казва Крофтън.

Той разказва за фрапиращ случай с мъж, който пуснал снимка на новата си кола във Фейсбук.  На нея се виждали регистрационните табели, а в социалната мрежа LinkedIn хакери открили и имейла му. В друг сайт намерили и адреса на дома му. Престъпниците използвали информацията, за да съчинят и изпратят на човека писмо, изглеждащо като да е изпратено от автомобилната администрация. В него те го приканват да провери данъците си като кликне на съдържащ се в писмото линк. С отварянето на връзката компютърът на мъжа директно бил заразен с вирус, чрез който хакерите проследявали всяка дума, която мъжът пише, включително паролите за банковите му сметки. Измамата била за хиляди долари, които по всяка вероятност няма да му бъдат изплатени от застрахователите.


Коментирай