Застрахователен магнат инсценирал кражба на яхтата си


Застрахователен магнат от Маями е инсценирал кражбата на собствената си яхта, за да получи обезщетение за нея, съобщават американски медии. Очаквано, застрахователят на лодката не е собствената му компания. Случаят се разследва от 2009 г. насам, когато е била открадната яхтата Star One на мултимилионера Никълъс Естрела, който притежава компания за автомобилно застраховане в Маями. […]

Застрахователен магнат от Маями е инсценирал кражбата на собствената си , за да получи обезщетение за нея, съобщават американски медии. Очаквано, застрахователят на лодката не е собствената му компания.

Случаят се разследва от 2009 г. насам, когато е била открадната яхтата Star One на мултимилионера Никълъс Естрела, който притежава компания за автомобилно застраховане в Маями. Тя изчезнала от бреговете на Тексас, където наблизо милионерът имал имение. Естрела незабавно подал иск за 3 милиона долара към застрахователната компания Federal Insurance. Лодката била намерена потопена край бреговете на Бахамите.

Започналото разследване обаче показало, че в случая съвсем не става въпрос за обикновена . За отвличането на лодката бил арестуван дългогодишният капитан на лодката Робърт Фигередо. Свидетели, привлечени в разследването, твърдят, че Естрела е поръчал на Фигередо да се отърве от лодката, за да вземе парите от застраховката. Магнатът от доста време се опитвал да продаде яхтата, но неуспешно, затова прибегнал до този вариант.

Един от свидетелите, Ерик Маккензи, обяснява как бил вербуван от Фигередо да участва в измамата. Капитанът разказал, че Естрела му предложил 10 % от стойността на лодката, ако се отърве от нея. Това правело около 200 000 долара. Фигередо от своя страна предложил на Маккензи 20 000 долара, ако участва в измамата.

За подобен заговор разказва и бившата приятелка на капитана – учителката Лорийн Баризо. Фигередо й обяснил, че ще вземе 100 000 долара, ако потопи лодката на Естрела. Пред нея той не посочил кой точно ще му плати парите, но казал, че целта на акцията е заради застраховката.

Собственикът на яхтата твърди, че няма никакво участие в изчезването й и настоява да си прибере парите от застраховката. Досега обаче не му е изплатено нищо. Адвокатът му твърди, че клиентът му е станал двойна жертва – веднъж на кражбата и втори път на застрахователната компания, която отказва да плаща.


Коментирай