Заплашват със смърт французин, отвлечен в Алжир


Френски гражданин е бил отвлечен в района на Тизи Узу, Североизточен Алжир, съобщи френското външно министерство, цитирано от Франс прес. 55-годишният мъж бил отвлечен в планинската област Кабилия по време на туристически преход. Групировката „Войници на халифата“ (Джунд ал Хилифа), която е свързана с джихадистите от „Ислямска държава“, пусна видеозапис, в който поема отговорността за […]

Френски гражданин е бил отвлечен в района на Тизи Узу, Североизточен Алжир, съобщи френското външно министерство, цитирано от Франс прес.

55-годишният мъж бил отвлечен в планинската област Кабилия по време на туристически преход.

Групировката „Войници на халифата“ (Джунд ал Хилифа), която е свързана с джихадистите от „Ислямска държава“, пусна видеозапис, в който поема отговорността за отвличането на французина и заплашва да го убие до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак, предаде Франс прес.

Във видеозаписа е показан френският заложник Ерве Пиер Гурдел. Той казва, че е пристигнал в Алжир на 20 септември и е бил отвлечен на следващия ден.

Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд и го моли да спре въздушните удари на Франция в Ирак и да направи всичко възможно да го освободи от плен.

Похищението е извършено няколко часа преди призив на радикалната групировка „Ислямска държава“ да се убиват граждани, особено американски и френски, на държави от международната коалиция за борба с тази джихадистка групировка в Ирак и Сирия, отбелязва АФП.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай