Заместникът на лидера на „Ислямска държава“ е убит


В Ирак е бил убит заместникът на лидера на групировката Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади – Аси Али Насър ал Обейди, съобщи иранската телевизия Прес Ти Ви, цитирана от ТАСС. Ал Обейди е бил убит при удар на изтребители на иракските военновъздушни сили в района на град Баруани, в западната провинция Анбар, се посочва […]

В Ирак е бил убит заместникът на лидера на групировката Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади – Аси Али Насър ал Обейди, съобщи иранската телевизия Прес Ти Ви, цитирана от ТАСС.

Ал Обейди е бил убит при удар на изтребители на иракските военновъздушни сили в района на град Баруани, в западната провинция Анбар, се посочва в съобщение на иракското министерство на отбраната.

Аси Али Насър ал Обейди е роден в град Хауиджа в провинция Киркук, в Ирак. Той е бил полковник в иракската армия, но после е дезертирал. След това е бил арестуван и пратен в затвора Абу Гариб край Багдад. Оттам той успял да избяга през 2013 г. и се присъединил към ИД. В средите на терористите той бил известен с името Абу Омар ал Обейди. Оглавявал е щаба на Военния съвет на групировката.

Ликвидирането на фигура номер две в ИД става броени дни след отстраняването на „прессекретаря“ на групировката Абу Мухамад ал Аднани.

Засега ИД не е потвърдила смъртта на двамата си кадри.

Според данни на коалицията, ведена от САЩ, територията под контрола на ИД се е свила с 40 на сто в Ирак и с 20 на сто в Сирия през 2015 г. В края на декември иракската армия дори успя да изтласка бойците на групировката и да си върне контрола над град Рамади:


VESTI.bg

Коментирай