Задържаха известен български хакер във Филипините


Властите във Филипините арестуваха вчера 32-годишния българин Константин Симеонов Кавръков по обвинения в извършване на киберпрестъпления, включително кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на „Майкрософт“ и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс, предадоха няколко електронни сайта от Филипините. Кавръков е бил задържан около 9 часа снощи, когато се опитал да […]

Властите във Филипините арестуваха вчера 32-годишния българин Константин Симеонов Кавръков по обвинения в извършване на киберпрестъпления, включително кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на „Майкрософт“ и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс, предадоха няколко електронни сайта от Филипините.

Кавръков е бил задържан около 9 часа снощи, когато се опитал да изтегли пари с подправени кредитни карти от банкомат на банка PS на централна улица в град Кесон сити. У него били намерени няколко кредитни карти, принадлежащи на различни лица, празна (ненадписана) кредитна карта, машинни квитанции за теглени суми,
мобилен телефон и 76 000 филипински песо (около 1700 долара).

По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на „Българската суперхакерска група“ от 2004 г., отбелязва сайтът Rappler.

Тази група е извършвала подобни измами в САЩ и Европа, а и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления, твърди сайтът.

Припомня се, че Кавръков е бил арестуван през 2011 г. в Парагвай за банкови и търговски измами, киберпрестъпления, подправяне на документи. Самият Кавръков е наречен „краля на хакерите“ от международната правоохранителна общност заради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. Когато бе задържан в Парагвай, властите откриха у него над 90 000 щатски долара, добавя сайтът.

Полицията във Филипините тепърва трябва да установява как Кавръков е успял да излезе от затвора в Парагвай и да се озове във Филипините.

През декември една от най-големите местни банки – „Бенк ъв Филипин айлъндс“, обяви, че разполага с информация, че българи може би стоят зад серията от кражби на пари с клонирани карти от банкомати в и около Манила – най-големия град на Филипините.

Междувременно виетнамски медии съобщиха, че трима българи са били арестувани в град Хо Ши Мин (бившия Сайгон) по подозрение, че са теглили пари от местни банки чрез фалшиви банкови карти.


VESTI.bg

Коментирай