Загиналият в асансьорна шахта отворил вратата с отвертка


Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок №21  в кв. Сердика миналата нощ, когато възрастен мъж падна в асансьорната шахта от 14-ия ет. и загина на място. „Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг“, категорични са инспекторите на Държавната агенция […]

Нерегламентирана намеса от неоторизирано лице е причината за инцидента в блок №21  в кв. Сердика миналата нощ, когато възрастен мъж падна в асансьорната шахта от 14-ия ет. и загина на място.

„Инцидентът няма абсолютно нищо общо с техническата изправност на този асансьор или на който и да било друг“,

категорични са инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН),

Те направиха оглед на съоръжението, съобщават от пресцентъра на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, цитирани от Агенция „Фокус“.

70-годишният мъж загина в шахтата, след като собственоръчно с отвертка е отворил вратата на 14-тия етаж.

По данни на съседи, мъжът е бил инженер и многократно през годините е правил подобни интервенции по асансьора.

Проверката е установила, че лицето многократно е слизало и излизало по специално пригоден от него „мост“ в шахтата, за което свидетелстват следите от масло, оставени по вратата на асансьора и площадката. Вероятно е правил опит и за затваряне на вратата отвътре, за което има достатъчно доказателства.

Асансьорът има редовен технически преглед, редовна поддръжка и надзор,

за което говори и фактът, че всички блокировки са сработили при насилственото отваряне на вратата. За поддръжката се грижи фирма „Асансьор МБ 97“, а за надзора „НБ Лифт контрол“. Живущите в блока нямат оплаквания от оторизираната фирма.

Окончателен технически доклад по случая ще има в понеделник, а органите на реда тепърва ще установяват мотивите и причините, довели до трагедията.
ДАМТН апелира за пореден път ползвателите на асансьори да се въздържат от умишлено външно вмешателство.


VESTI.bg

Коментирай