Жълта треска от Африка е новата световна заплаха


Пламналата в Централна Африка жълта треска, която вече уби няколкостотин души, може да се прехвърли и в други региони. Това предупреди Международният благотворителен фонд за помощ на децата Save the Children. Жълтата треска е хеморагичен вирус, разпространяван от същия тип комари, който пренася вируса Зика.  Демократична република Конго обяви през юни епидемията на своята територия. Според […]

Пламналата в Централна Африка жълта треска, която вече уби няколкостотин души, може да се прехвърли и в други региони. Това предупреди Международният благотворителен фонд за помощ на децата Save the Children.

Жълтата треска е хеморагичен вирус, разпространяван от същия тип комари, който пренася вируса Зика. 

Демократична република Конго обяви през юни епидемията на своята територия.

Според експерти тази болест може да се превърне в новата пандемия. 

Вирусът Зика се развива експлозивно

Първи случай на Зика в Дания

СЗО потвърди нов случай на ебола след края на епидемията

Смята се, че заразата е тръгнала от Ангола, където от декември насам са починали най-малко 360 души.

Това е най-мащабното избухване на епидемията от десетилетия.

Що се отнася до Конго, там властите се опитват да преборят епидемията с помощта на ваксини – планира се ваксиниране на повече от 10 млн. души. Мерки е трябвало да се вземат по-рано, но в страната не е имало нито ваксини, нито еднократни спринцовки.

Най-тревожното е, че

няма лек срещу жълтата треска и вирусът може да се разпространи по целия свят,

отбелязва Хизер Кер, ръководителят на конгоанското подразделение на Save the Children. Към днешна дата има 7 млн. дози ваксини като резерв в краен случай.

Лекарите вече препоръчват заради дефицита да се използва една пета от стандартната доза. Това обаче е достатъчно пациентът да се предпази от заразата само за известно време.

Инкубационният период продължава 3 до 5 дни. В повечето случаи проявата се ограничава до признаци на лека треска и главоболие. В тежката си форма заболяването протича с висока температура, втрисане, кръвоизливи по кожата, ускорен пулс, главоболие, болки в гърба и немощ. Чести признаци са и гадене, повръщане и запек. Жълтеницата обикновено се появява на втория или третия ден. След третия ден симптомите се утежняват и в крайния етап се проявяват признаци на масивно кръвотечение, демонстрирано с повръщане на кръв. Пациентът изпада в делириум и кома и често заболяването завършва със смърт.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай